Groene revolutie Zuid-Holland

Gun jij kinderen ook een waardevolle groene ruimte om te spelen en te leren? Tachtig procent van de schoolpleinen bestaat uit versteende ruimte die nauwelijks benut wordt als onderwijsruimte of speelruimte voor de buurt. En dat terwijl groene ruimte in de stad steeds schaarser wordt. Daar is grote winst te behalen, voor mens én natuur.

Binnen de Groene Revolutie Schoolpleinen werken IVN Natuureducatie, provincie Zuid-Holland en Zuid-Hollandse gemeenten samen. Ons doel: Minimaal 50 procent van de scholen in Zuid-Holland vergroenen.

Natuur in de klas, op het schoolplein en in de buitenlokalen

Hoe ziet een groen schoolplein eruit?

  • Een groen schoolplein biedt een rijk speel- en leerlandschap waar ruimte is voor spelende kinderen én de natuur.
  • Bij het ontwerp, de aanleg en het onderhoud zijn kinderen, ouders en leerkrachten betrokken.
  • Minimaal 50 procent van de oppervlakte is onverhard en bestaat uit bijvoorbeeld
  • Het plein biedt plek voor rust, natuurbeleving, creatieve vormen van spel en avontuurlijk bewegen.
  • Het gebruik van de buitenruimte is geïntegreerd in het lesprogramma.

Lees meer

Wat zijn de voordelen van een groen schoolplein?

  • Kinderen doen andere beweeg- en zintuiglijke ervaringen op.
  • Buitenspelen op een groen plein zorgt ervoor dat kinderen daarna hun aandacht beter bij de lesstof kunnen houden.
  • Groene schoolpleinen brengen kinderen in contact met natuur, waardoor ze een positieve houding tegenover natuur hebben.
  • Een groen schoolplein maakt het voor leerkrachten aantrekkelijker om buiten les te geven.
  • Een groen schoolplein stimuleert de biodiversiteit.

Lees meer

Voor leerkrachten

Groene Revolutie Schoolpleinen

Stappenplan Groen schoolplein

Jullie schoolplein kan wel een make-over krijgen. Maar waar begin je? Hoelang duurt het? En welke stappen doorloop je? IVN Zuid-Holland droomt van een natuurlijke, gezonde speel- en leerruimte op elke Zuid-Hollandse basisschool. Om die droom dichterbij te brengen, helpen we scholen met een stappenplan naar een groen schoolplein. Lees in dit stappenplan hoe je van een betegeld schoolplein een groeiend en bloeiend plein maakt.

 

De voordelen van een groene buitenruimte rond scholen

Buitenlestraining

Rennen, klauteren, spelen, ontdekken, vies worden: kinderen zijn gek op buitenspelen. Dat niet alleen buiten spélen, maar ook buiten léren positieve effecten heeft op kinderen wordt steeds duidelijker. De Buitenlestraining geeft jou als leerkracht praktische handvatten, inspiratie of motivatie om echt met buitenlessen aan de slag te gaan.

Groenblauwe Schoolpleinen

Inspiratie Natuurlessen

Wil je jouw kinderen nog mooiere natuurlessen op het schoolplein of in de natuur in de buurt bieden? Wij zetten een aantal lespakketten voor je op een rij!

Doe mee!

Een revolutie ontketen je met elkaar! IVN gelooft in het verbinden van mens en natuur en ook in het verbinden van iedereen die de vergroening en het gebruik van Zuid-Hollandse schoolpleinen een warm hart toe draagt. Van ons mag iedereen meedoen die iets wil bijdragen. Samen werken we aan het ontketenen van de Groene Revolutie Schoolpleinen in Zuid-Holland. Doe je mee? Neem contact op met projectleider Kind & Natuur Ian Mostert via i.mostert@ivn.nl

Groene Revolutie Schoolpleinen Zuid-Holland

Aanbod voor gemeenten

IVN helpt gemeenten om plekken in de leefomgeving van kinderen, zoals scholen en kinderopvang, te vergroenen. Dit maakt kinderen en buurten groener, socialer, gezonder, en de omgeving klimaatvriendelijker en biodiverser. Dat doen we op duurzame wijze. We kijken naar locaties waar het groen, het gebruik en onderhoud ervan ook op de lange termijn geborgd is en werken met biologisch en inheems plantgoed. Dit faciliteren wij ook door het bieden natuurbeleving en educatie voor ouders en kinderen en professionals op school en in de kinderopvang. Zo planten we het zaadje voor een levenslange verbinding met de natuur en dragen we bij aan het oplossen van andere maatschappelijke opgaven waar we voor staan.

Stappenplan Groen Schoolplein