Lessenbundel de Zuid-Hollandse natuur

Met de lessen uit de Zuid-Hollandse Lessenbundel ontdekken leerlingen uit groep 5 t/m 8 álles over de Zuid-Hollandse Natuur. Ze leren meer over wat er leeft in de sloot, hoe dieren de winter doorkomen en over de donkere nacht. Leerkrachten kunnen leerlingen digitaal meenemen naar de natuur om daarna aan de slag te gaan in de klas, op het schoolplein of in een buitenlokaal.

Hoe werkt het?

Door middel van filmpjes met kennis en opdrachten leren de leerlingen over de natuuronderwerpen om hen heen én worden ze aan het werk gezet. De lessen zijn voor leerkrachten van groep 5 t/m 8 een invulling of aanvulling op de reguliere natuurlessen. Per onderwerp is er één kennisfilmpje en zijn er één of twee opdrachtfilmpjes. In het korte kennisfilmpje wordt alles uitgelegd over een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld over de voedselketen onder water. Vervolgens krijgen de leerlingen in de andere filmpjes een opdracht om (buiten) aan de slag te gaan.

Tips om naar buiten te gaan

Elke lesbrief bevat ook tips om met leerlingen de Zuid-Hollandse Natuur te ontdekken. Dat kan tijdens één van de excursies naar een buitenlokaal op de website of we tippen andere plekken in de Zuid-Hollandse Natuur waar genoeg te beleven valt!

Kerndoelen

We sluiten aan bij de volgende kerndoelen:

  • 39 De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu.
  • 40 De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.
  • 41 De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.
  • 43 De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind.
  • 46 De leerlingen leren dat de positie van de aarde ten opzichte van de zon, seizoenen en dag en nacht veroorzaakt.

Wil je aan de slag met de lessenbundel? Klik op de natuurles en vul het formulier in om direct aan de slag te gaan! Wil je ook nieuwe lessen & ander educatie-aanbod ontvangen? Schrijf je dan hier in!

Natuurles: Overleven in de winter

Brrr.., als het buiten koud wordt, trekken we een dikke jas aan. Maar hoe doen de dieren dat? In deze les vertellen we alles over overwinteren. Hoe blijven de mussen warm en kun je de hele winter lang slapen?

Overwinteren

Natuurles: Weidevogels

Wat vind je in het weiland en zegt Boe..? Boerenlandvogels natuurlijk! In deze les ga je op zoek naar de mooiste weidevogels. Je leert de verschillende soorten herkennen en gaat op onderzoek uit hoe hun snavels werken.

De lessenbundel wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.