Natuureducatie

Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale en cognitieve vaardigheden en creativiteit. En waar kan je beter buiten spelen en leren dan in de prachtige Zeeuwse Natuur? De Zeeuwse Natuur is één groot leslokaal waar leerlingen de natuur kunnen ontdekken. Dichtbij op school of juist wat verder op pad, in dit menu laten we je zien wat de mogelijkheden zijn. Op het schoolplein, in de buurt óf op excursie naar een buitenlokaal. Wil je meer leren over buiten les geven? Volg onze buitenlestraining voor leerkrachten!

Waarom buiten leren?

  • Buitenlessen in de praktijk zijn een betekenisvolle aanvulling op lessen binnen. Leren over de natuur als je er middenin staat maakt meer indruk dan leren van plaatjes uit een boek.
  • Meer contact met de natuur leidt tot meer interesse en betrokkenheid bij natuur. Door kinderen zo vroeg en zo vaak mogelijk in contact te brengen met natuur gaan ze de waarde ervan inzien.
  • In een natuurlijke speelomgeving wordt meer creatief en gevarieerd spel gezien.
  • Verblijf in de natuur werkt ontspannend en kinderen kunnen zich erna beter concentreren.
  • Buitenlessen zijn goed omdat je buiten meer beweegt.

Natuureducatie op het schoolplein

Om te leren over de natuur hoef je niet ver op pad, ook op en rondom het schoolplein kun je van alles leren over bomen, beestjes en seizoenen. Met de Zuid-Hollandse lessenbundel brengen we de natuur in het klaslokaal. Ook zetten we ons in voor een Groene Revolutie: alle schoolpleinen in Zuid-Holland van grijs naar groen. Doe je mee? Bekijk het aanbod hieronder.

Informatiebijeenkomst cursus: kennismaken met groene pleinen en buurten

Buitenlokalen

Natuur vind je overal. Denk aan de slootjes in het dorp, het park in de stad of de weilanden waar je doorheen fietst. Ook in de speeltuin of de boomgaard in de buurt leer je alles over het groene leven om je heen. Buitenlokalen zijn de groene plekken in de buurt waar je met de klas meer leert over verschillende gebieden.

Uitgelicht

Slootjesdag bij het waterpark Lankheet

Ruygeborg

Ruygeborg is een natuurgebied waar vogels zoals de lepelaar, blauwborst en purperreiger naar voedsel zoeken. Het gebied is jong en zal zich de komende jaren flink gaan ontwikkelen tot een kleinschalig, gevarieerd, nat natuurgebied met een open uitstraling.

Groene Jonker

De Groene Jonker is een waterrijk natuurgebied met een grote plas, rietkragen en natte graslanden. Een paradijs voor veel weide- en moerasvogels.

Buitenlokalen XL

Op verschillende locaties in Zuid-Holland worden er natuurlessen of excursies aangeboden voor leerlingen in het basisonderwijs. In deze Buitenlokalen XL ga je met de klas op excursie samen met een gids of lespakket. Hieronder vind je onze Buitenlokalen XL.

Natuurschool

In het Nationaal Park de Hollandse Duinen vind je de Natuurschool. Hier kan je als klas op excursie en ontdek je de natuur. Met een sleepnet ga je op zoek naar vissen, we ontdekken de wereld van de mier of de wolf én bekijken bijzondere vondsten op het strand.

Tiny Sea Forest

Tiny Sea Forest in de Grevelingen is het eerste onderwaterbos ter wereld. Het is een plek waar planten en dieren de kans krijgen om zich te ontwikkelen en waar kinderen zich verwonderen over de onderwaterwereld.