Zeeuwse Buitenlokalen

Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale en cognitieve vaardigheden en creativiteit. En waar kan je beter buiten spelen en leren dan in de prachtige Zeeuwse Natuur? De Zeeuwse Natuur is één groot leslokaal waar leerlingen de natuur kunnen ontdekken. Op deze pagina vind je het aanbod aan buitenlessen of lesprogramma’s voor jouw leerlingen. Deze plekken noemen we buitenlokalen. Ga op pad in de Zeeuwse Natuur!

Waarom buiten leren?

Zeeuwse Buitenlokalen 

Op verschillende locaties in Zeeland worden er natuurlessen of excursies aangeboden voor leerlingen in het basisonderwijs. Ook zijn er tal van lespakketten te lenen waarmee je zelfstandig op een plek in Nationaal Park de Oosterschelde aan de slag kan met een natuurles. Deze plekken noemen we buitenlokalen. 

Bekijk hieronder de zes Zeeuwse Buitenlokalen. 

Boswachterij Westerschouwen

Ga met de klas op Natuurexpeditie. Ontdek klimmend, rennend en sjouwend de natuur in Boswachterij Westerschouwen. Je gaat een dagdeel met een natuurgids op pad. Hij laat je zien hoe je een stoere touwbaan maakt, hoe je samen kunt werken en hoe je hutten bouwt. Lees hier meer. 

Terra Maris

Het museum met de landschapstuin, het mottekasteel, het ScharrelLAB, het bos, de duinen en het strand zijn perfecte locaties voor een educatieve activiteit of schoolreis. De activiteiten van het Programma Basisonderwijs van Terra Maris sluiten aan bij verschillende thema’s en kerndoelen van het basisonderwijs. Lees hier meer. 

Nationaal Park Oosterschelde

Langs de hele Oosterschelde liggen knus gelegen tegen de dijken bijzondere buitenlokalen: de strandjes. Daarnaast is er ook het Noordzee strand met een imposante duinenrij als achtergrond. Voor ieder wat wils en allemaal zeer geschikt om de Oosterschelde in al zijn facetten te proeven, voelen, ruiken en te beleven. Voor alle groepen van het basisonderwijs zijn over uiteenlopende onderwerpen lesmaterialen ontwikkeld om er op uit te trekken. Lees hier meer. 

Verdronken land van Saeftinghe

Langs het buitendijks gelegen plankierpad staan 10 palen met daarop een afbeelding van Wannes & Keetje. Kinderen gaan op pad met een rugzakje vol spulletjes voor een leuk en leerzaam tochtje. Verschillende opdrachtjes en spelletjes kunnen, met hulp van de handleiding, in groepsverband worden uitgevoerd. Na afloop krijgen de kinderen als beloning een persoonlijk Wannes & Keetje diploma en een klein presentje van het bezoekerscentrum! Lees hier meer. 

Eendenkooi St. Philipsland

De eendenkooi St. Philipsland is aangelegd op de overblijfselen van een oude kreek. Deze kreek met oevers maakte ooit deel uit van het grote stroomgebied de Oosterschelde. In 1846 kwam daar een einde aan met de inpoldering van de Anna Jacobapolder. Speciaal voor scholen is er een lesprogramma met activiteiten opgezet. Lees hier meer. 

Zwaakse Weel 

In natuurgebied Zwaakse Weel, vlakbij Goes is veel te beleven voor kinderen. Naast het ruime informatiecentrum bevindt zich een uitdagend beleefpad van OERRR, een ontdeksteiger en een picknickplaats met bijzondere beleef en proeftuin. Natuurgebied de Zwaakse Weel dankt haar naam aan de Zwake: het restant van een oude kreek in de polders van Kwadendamme. Kom ook eens langs met je klas! Leer hier meer.