Zwaakse Weel

In natuurgebied Zwaakse Weel, vlakbij Goes is veel te beleven voor kinderen. Naast het ruime informatiecentrum bevindt zich een uitdagend beleefpad van OERRR, een ontdeksteiger en een picknickplaats met bijzondere beleef en proeftuin. Natuurgebied de Zwaakse Weel dankt haar naam aan de Zwake: het restant van een oude kreek in de polders van Kwadendamme. Kom ook eens langs met je klas!

OERRR Beleefpad

Dit afwisselende doe-pad activeert kinderen om de Zwaakse Weel te beleven en op een speelse manier meer te weten te komen over de natuur.

Deze activiteiten kunnen zelfstandig, als gezin of onder begeleiding van onze vrijwillige Boswachters in de klas ondernomen worden.

Picknickplek met kruidentuin

Op het terrein is een picknickplek met 3 grote tafels. De kruidentuin ernaast is gemaakt in de vorm van een grote bloem. Elk bloemblad heeft een eigen thema. Bezoekers mogen hier van plukken. Of boek eens een smakelijke excursie.

Educatiesteiger

Daarnaast is er op het terrein van het kantoor van Natuurmonumenten ook nog een educatiesteiger bij de amfibieënpoel. Hier kunnen scholen gratis gebruik van maken als ze waterdiertjes of waterkwaliteit willen onderzoeken. De spullen die ze hiervoor nodig hebben kunnen ze lenen bij het MEC De Bevelanden in Goes.

Boswachter in/uit de klas

De boswachters van natuurmonumenten bezoeken regelmatig scholen en vertellen over hun beroep. Daarnaast nemen zij materiaal mee zoals verschillende opgezette dieren. In overleg met de leerkracht kan ook een thema behandeld worden, bijvoorbeeld uilen en het pluizen van braakballen. De gastles kan het hele jaar door afgesproken worden.

Vanwege de Corona maatregelen biedt Natuurmonumenten op dit moment geen activiteiten en Boswachter in de klas aan. Het natuurgebied is wel toegankelijk voor eigen gezelschappen met een maximum volgens de RIVM richtlijnen. De maatregelen rondom corona kunnen dagelijks veranderen. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste nieuws en richtlijnen. 

Vlinderbelevingspad

Zo’n 1,5 kilometer van het Informatiecentrum ligt het Vlinderbelevingspad. Het is speciaal voor vlinders ingericht met bergjes en aangeplante struiken. Je kunt hier heerlijk doorheen wandelen op de gemaaide paden. Er bloeit van alles, wat voor vele insecten aantrekkelijk is. Er is een insectenhotel, een picknickplek en een bankje. Meet jezelf eens met de speciale vlinderliniaal. Jouw lengte komt overeen met een bepaalde vlinder. Deze vlinders kom je onderweg op paaltjes tegen. Leuk om te tellen hoeveel vlinders jij van jouw soort tegen komt.

Infopunt Zwaakse Weel

Het infopunt beschikt over 2 toiletten, waarvan er 1 ook toegankelijk is voor minder validen. Naast informatieve folders, een grote overzichtskaart van het gebied en een puzzel-kaart over de ontstaansgeschiedenis van de Zwaakse Weel, staat er ook een automaat met consumpties.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Femke Deelstra, 06-51693264 f.deelstra@natuurmonumenten.nl. Informeer ook eens naar een OERRR Tipikamp, Schemerschim of een kinderfeestje.

https://www.natuurmonumenten.nl/zeeland