Voedseleducatie in het basisonderwijs

Veel kinderen en hun ouders weten niet waar hun voedsel vandaan komt en waarom gezond eten belangrijk is. Scholen zijn fantastische plekken om kinderen actief in contact te brengen met gezond eten. IVN Flevoland, Stad & Natuur, Jong Leren Eten Flevoland, Aeres en GGD Flevoland hebben daarom een laagdrempelige voedseleducatie-aanbod ontwikkeld voor basisscholen in Flevoland. Ons doel? Alle kinderen in Flevoland gaan op voedselontdekkingstocht, zodat zij leren om zelf gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken.

Eetbare vergroening op je plein

Wil je kinderen op een leuke en concrete manier leren hoe voedsel groeit? En kan jullie schoolomgeving een stuk groener? Dan kan een voedselbosje of moestuin iets zijn voor jullie school. Daarmee leren kinderen voor planten zorgen en ontdekken met al hun zintuigen. Van het snoepen van verse aardbeien tot de frisse geur van munt. Een moestuin of voedselbosje levert veel op, maar het vraagt ook een goede start: hoe leg je dit aan? Hoe kun je het educatief benutten? En hoe onderhoud je het? Binnen dit project ondersteunen wij je bij al deze stappen.

Interesse? Lees hier meer over de voorwaarden of neem contact op met Manon van Balen, projectleider, via m.van.balen@ivn.nl.

Er is per gemeente ruimte voor 1 school om mee te doen aan dit project.

Bezoek een Flevolandse educatieboer komende themaweken

Van Grond tot Mond 

Van Grond tot Mond biedt een lesstof-vervangend aanbod rondom lokale en gezonde voeding voor de groepen 3&4, 5&6.  

Het aanbod laat de complete voedselketen zien, van grond tot mond. De verwerking van etensresten maakt de cirkel weer rond. Per hoofdthema kan je kiezen voor Doe-Het-Zelf lessen voor in de klas óf een gastles of excursie bij jou in de buurt. Op deze manier leren kinderen om later zelf gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken.

Maatwerk per gemeente 

Voor scholen uit iedere gemeente is passend voedseleducatie aanbod geselecteerd waarmee de cirkel doorlopen kan worden in groep 3&4 én in groep 5&6. 

Bekijk het programma van Grond tot Mond in jouw gemeente: 

 

Uitgelicht voedseleducatie aanbod

Aan de slag met unieke Flevolandse voedsellessen in het basisonderwijs. Denk aan paddenstoelen kweken, boerenkoolwafels bakken of een bezoek aan de fruitteler. De lessen vinden plaats op school, rond school en op locatie. Er zijn lessen beschikbaar voor groep 1 tot en met groep 8. Bekijk alle voedseleducatielessen via de NDE-gids.
Scholen in Almere verwijzen we graag naar 
Stad en Natuur.

In het filmpje leggen leerlingen, leerkrachten en wethouders waarom ze voedseleducatie leuk én belangrijk vinden.

Meer weten?

We vertellen je graag meer! Neem contact op met IVN Flevoland. 

IVN Flevoland, Stad & Natuur, Jong Leren Eten Flevoland, Aeres en GGD Flevolandwerken aan een voedseleducatie-aanbod voor alle scholen in Flevoland. Dit project is mede mogelijk gemaakt door kennisprogramma DuurzaamDoor en in samenwerking met Flevolandse gemeenten.