Boerderijeducatie Flevoland

Waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Hoe ziet het leven op een boerderij eruit? Boerderijeducatie betekent ontdekkend leren en beleven waar ons voedsel vandaan komt en wat er leeft en groeit op de boerderij. Ons doel? Alle kinderen in Flevoland gaan op voedsel- ontdekkingstocht, zodat zij leren om later zelf gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken.

Het is tijd om met je laarzen door de klei te stampen en kennis te maken met een van de vele boerderijen die Flevoland rijk is! Ontdek waar groentes vandaan komen, hoe kippen worden gehouden, hoe fruit wordt geoogst en hoe het eten van de boerderij uiteindelijk op je bord komt. Bezoek één van de 30 getrainde educatieboeren in Flevoland, variërend van akkerbouwers, fruittelers, pluimveehouders en melkveehouders en help vooral zelf een handje mee.

Direct naar Boerderijeducatie Flevoland.

Boerderijlessen voor groep 3 t/m 8

Basisscholen zijn een fantastische plek om kinderen actief in contact te brengen met gezond eten. Om scholen daarin te ondersteunen is het Flevolandse Voedseleducatie aanbod samengesteld.

In het natuureducatie aanbod kan een echt bezoek aan een boerderij natuurlijk niet ontbreken. Een praktijkles op een boerderij voegt dan ook veel toe aan de theorie. Kinderen weten bijvoorbeeld vaak niet waar hun voedsel vandaan komt. Daarnaast is er op een boerderij nog veel meer te zien, beleven en te leren. Maatschappelijke vragen over bijvoorbeeld leven en dood, voortplanting, voeding en gezondheid en duurzame energie zijn daar dagelijkse kost. Leerlingen leren hierover na te denken en ze te bespreken. Ook helpt een boerderijbezoek bij de ontwikkeling van praktische vaardigheden zoals meten, determineren, interviewen en onderzoeken.

Bekijk het filmpje hiernaast.

Reserveer jouw les

Scholen kunnen deze lessen in hun gemeente boeken via de NDE-gids van IVN Flevoland*. Via de volgende werkwijze kunnen scholen direct bij een educatieboer in de buurt een excursiedatum boeken. Na reservering ontvangt de school een bevestigingsmail met naam en adresgegevens van de educatieboer, datum & tijd bezoek en link naar lesmateriaal die gebruikt kan worden om de les voor te bereiden op school.

*Scholen in Almere verwijzen we graag naar Stad en Natuur.

Praktische informatie

Hoe lang duurt een boerderijles en waar moet je rekening mee houden?

Deelnemende boeren

Er zijn inmiddels tientallen Flevolandse boeren aangesloten, van akkerbouw tot fruitteelt, en van melk- of pluimvee tot zorgboerderij.

Meer dan 5000 kinderen in Flevoland volgden een natuur- of duurzaamheidsles

Aan de slag in de klas

Wil je zelf aan de slag met de klas? Er zijn veel lessen die je zowel voor als na een boerderijbezoek kunt geven. Hiermee kun je met de klas een boerderijbezoek voorbereiden of verdiepen. De lessen zijn ook leuk als er geen boerderij bezoek gepland staat.

Samenwerkingspartners