Icoonlocatie Helmond

SMO De Koning 

De Koning is een opvang locatie van Stichting Maatschappelijk Opvang in Helmond. Deze locatie begeleidt onder andere vrouwen met kinderen, tienermoeders en jongeren.

Huisje Boompje Beestje bij De Koning

Bij SMO De Koning in Helmond lag de focus van Huisje Boompje Beestje op het gebruik van de buitenruimte door moeders en kinderen. De tuin lag er verwaarloosd bij en werd alleen gebruikt als rookruimte. In cocreatie tussen de medewerkers van De Koning en IVN zijn plannen gemaakt voor natuurlijk spelen, moestuinieren en contact met dieren. Met zowel tastbaar resultaat (de tuin) als resultaten in het werk voor cliënten door medewerkers. 

Een levendige tuin

In de tot voor kort onbewoonde tuin huizen nu twee konijnen: Stampertje en Kroontje. De kinderen mogen helpen met voeren en natuurlijk aaien. Verder heeft de tuin nu een mooi insectenhotel en vrolijke vogelhuisjes. 

Huisje Boompje Beestje Helmond moestuinMoestuinieren

In de vernieuwde buitenruimte is er een grote moestuin aangelegd, zodat de kinderen samen met de kinderwerker kunnen moestuinieren. Op een zomerse middag hebben alle kinderen meegeholpen met het eerste zaai- en plantwerk. De peuters hielpen mee met zaaien van sla en rucola en mochten daarna water geven. De oudere kinderen hebben verschillende kruidenplanten, tomatenplanten en aardbeienplanten in de bakken gezet. Ook werden pompoenzaden en bonenzaden gezaaid. De moestuin is een groot succes en heeft in het eerste jaar al veel lekkers opgeleverd. De tomaten waren erg in trek en rond Halloween zijn de eerste pompoenen geoogst. De geplaatste bessenstruiken zullen komende jaren voor een mooie oogst zorgen. De cirkel is rond door twee compostbakken die worden gebruikt om eigen tuinafval her te gebruiken.

Actief in de buitenlucht 

In een ander deel van de tuin is een buitenkeuken gemaakt. Daar kunnen de kinderen hun fantasie uitleven en heerlijk spelen en natuurlijke ingrediënten in hun brouwsels verwerken. Daarnaast is er een nieuw houten speeltoestel met waterpomp. Daar kunnen de kinderen klimmen, glijden, ravotten en spelen met water en zand. 

Een fijne plek voor kind, ouder en medewerker

IVN heeft ook een aantal producten geleverd die de kinderwerker kan gebruiken om vaker met de kinderen naar buiten te gaan en de natuur te beleven. Zo is er een handige maandelijkse activiteitenkalender en een buitenspelletjesmap ontwikkeld. Hiermee kan de kinderwerker makkelijker natuuractiviteiten organiseren. Daarnaast is er een uitbreiding gemaakt op een bestaande speurtocht door het gebouw. Nieuwe kinderen volgen een speurtocht met Toby de eekhoorn en leren zo het gebouw en de regels kennen. De speurtocht loopt nu door naar buiten, zodat de kinderen ook daar weten wat er te doen is. Buiten zien zij op verschillende plekken spe(e)lregels hangen. Deze zijn in overleg met De Koning gemaakt om ouders op een leuke wijze bekend te maken met de regels.