Vogelwerkgroep

Vogelwerkgroep

Coördinator: Els Roode, els.frank@planet.nl

De doelstelling van de Vogelwerkgroep is een zo breed mogelijk publiek te interesseren voor vogels en te betrekken bij activiteiten, waarbij kennis over vogels aan elkaar wordt overgedragen.
De werkgroep richt zich zowel op geïnteresseerde beginnende, als op gevorderde vogelaars.
De activiteiten bestaan uit het organiseren van wandelingen, excursies.
Ook worden er jaarlijks op vaste basis voor het Sovon diverse broedvogelmonitoringsprojecten uitgevoerd, o.a. op de Noordberg en in de Jufferswaard te Renkum.
Verder wordt er meegeteld met de jaarlijkse wintertellingen betreffende watervogels langs de Rijn.
De excursies worden georganiseerd in de directe omgeving, maar ook wel naar specifieke vogelgebieden elders in ons land.
Soms wordt er advies gevraagd aan de vogelwerkgroep betreffende bouwvergunningen en andere zaken waarbij de habitat- en vogelrichtlijn raakvlakken heeft.
Wij hebben gemerkt dat er altijd geïnteresseerden voor een cursus vogelzang zijn.
De vogelwerkgroep geeft geen cursus, maar degene die echt wil oefenen, raden wij aan om deel te nemen aan een broedvogeltelling:

Geïnteresseerden kunnen altijd per email contact opnemen met Els Roode.

Excursie programma Vogelwerkgroep IVN ZWV 2021-2022

De vogelwerkgroep heeft een programma opgesteld voor het nieuwe seizoen

Voor elke excursie geldt dat men zich minimaal twee dagen voor aanvang moet aanmelden per email, els.frank@planet.nl

Wij houden per 2 gidsen een maximaal aantal van 16 personen aan

Zolang er inperkingen gelden i.v.m. corona, houden wij ons aan die regels

Voor iedere excursie plaatsen wij een bericht op de website https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom en sturen wij een uitnodiging per email aan onze deelnemers

Data en bestemmingen zijn onder voorbehoud, omdat wij rekening houden met weersomstandigheden en actualiteiten in de toekomst.

 activiteit

omschrijving

 

excursie

Zeeuwse Delta

3-okt

excursie

Binnenveld

6-nov

excursie

Rijnstrangen komt te vervallen*)

11-dec

excursie

Duno/Kasteel Doorwerth/ Avolare

29-jan

VWG actie

oeverzwaluwwand schoonmaak 

19-feb

excursie

Twente

5-mrt

excursie

Bentwoud Veenweide

2-apr

excursie

broedvogels Binnenveld

30-apr

excursie

Veluwezoom

25-jun

*) De doorwerkgroep aangekondigde Vogelexcursie op 11 december in de Rijnstrangen vervalt.  Vanwege de anderhalve meter maatregel is het niet verantwoord om per auto erheen te rijden en tussentijds te verplaatsen.  Wij gaan een vervangende excursie opzetten met minder genodigden, zodat het verantwoord blijft inzake de corona maatregelen.

Vanaf 27 februari 2022 starten wij met het nieuwe seizoen voor de broedvogeltellingen in de Jufferswaard en op de Noordberg

Met vriendelijke groet, Els Roode,  Coördinator vogelwerkgroep IVN Zuidwest Veluwezoom els.frank@planet.nl

Vogelexcursie naar de Zeeuwse delta zondag 3 oktober 2021

Dagvullende auto excursie, vertrek om 7.30 uur vanaf Utrechtseweg 121 te Renkum (bij het benzine station).

We gaan het mooie Zeeuwse estuariumlandschap bekijken met kans op veel soorten steltlopers, zeevogels, zangvogels en roofvogels. De vogeltrek is dan begonnen en langs de kust is daar van veel te zien. Daar kunnen heel interessante soorten bij zijn. Diverse soorten strandlopers enz. Mogelijk zien we ook nog bruinvissen en zeehonden.

De locaties die we gaan bezoeken zijn de Slaak op St. Philipsland. De Slikken van Flakkee, de Brouwersdam, de Koudekerkse Inlaat bij de Plompe Toren en het prachtige natuurontwikkelingsproject “Plan Tureluur”.

Eten en drinken en je verrekijker zelf meenemen graag. Telescopen zijn aanwezig waar iedereen gebruik van kan maken.

Pauzes kunnen we gezamenlijk afspreken en we kunnen de dag afsluiten met gezellig samen wat eten bij de Heerenkeet of een andere locatie.

Opgeven kan je, graag twee dagen van te voren, bij els.frank@planet.nl .

Laat s.v.p. weten met hoeveel je komt en of je zelf rijdt of mee wilt rijden.

Lees verslag:

www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/nieuws/regenbuien-en-vogels

 

2020

Zie verslag vogelexcursie 1 februari 2020 Beekdal Renkum:   https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/nieuws/vogelexcursie-1-f...

Op 4 april 2020 zal onze volgende excursie plaatsvinden, dan maken we een wandeling door de Wageningse Bovenpolder.

2019

https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/activiteiten/excursie-vogelwerkgroep-naar-lauwersmeer

We hebben als Vogelwerkgroep een planning gemaakt voor excursies en activiteiten: *publieke excursie* *Boersberg Doorwerth* *20-okt* *publieke excursie* *Kil van Hurwenen* *19-jan* *publieke excursie* *Oost Achterhoek* *2-mrt* *publieke excursie* *Jufferswaard* *6-apr* *publieke excursie* *Arkemheen* *18-mei* De broedvogeltellingen in de Jufferswaard en op de Noordberg zullen om de twee weken uitgevoerd worden van begin maart tot en met eind juni. Meer uitgebreide beschrijvingen van de excursies volgen in de loop van de tijd. Men kan op de hoogte gebracht worden via de web-site, de emailing van de vogelwerkgroep, of via de eZuidwester. Voor elke excursie geldt een aanmeldingsplicht per email ( els.frank@planet.nl ) en via dit emailadres kan men ook informatie aanvragen. De eerste excursie die we gepland hebben op 20 oktober, heeft als thema “herfst” en zal plaatsvinden in natuurgebied de Boersberg bij Doorwerth. Mogelijk wandelen we onder de A50 richting Kleiputten en Noordberg. Degenen die willen deelnemen worden gevraagd zich aan te melden per email ( els.frank@planet.nl ). Er zal verzameld worden op de eerste parkeerplaats (vanaf de A50 gerekend) op de Fonteinallee. Meestal duurt zo’n excursie 4 tot 5 uur. Start om 8.30 uur. Er volgt nog een email aankondiging. Met vriendelijke groet, Els Roode Coördinator Vogelwerkgroep IVN Zuidwest Veluwezoom  Email: els.frank@planet.nl <mailto:els.frank@planet.nl&gt; website: http://ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom <http://ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom&gt;

21 oktober 2017 Trekvogelexcursie

Lees verslag: https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/excursie-naar-het-zwanenwater-bij-callandsoog

 

Vogelwerkgroep
coördinator: Els Roode, els.frank@planet.nl
De doelstelling van de Vogelwerkgroep is een zo breed mogelijk publiek te interesseren voor vogels en te betrekken bij activiteiten, waarbij kennis over vogels aan elkaar wordt overgedragen. De werkgroep richt zich zowel op geïnteresseerde beginnende, als op gevorderde vogelaars. De activiteiten bestaan uit het organiseren van wandelingen, excursies en cursussen, zoals een cursus vogelherkenning en de cursus vogelgeluiden. Ook worden er jaarlijks op vaste basis voor het Sovon diverse broedvogelmonitorings-projecten uitgevoerd, o.a. op de Noordberg en in de Jufferswaard te Renkum. Verder wordt er meegeteld met de jaarlijkse wintertellingen betreffende watervogels langs de Rijn. De excursies worden georganiseerd in de directe omgeving, maar ook wel naar specifieke vogelgebieden elders in ons land. Soms wordt er advies gevraagd aan de vogelwerkgroep betreffende bouwvergunningen en andere zaken waarbij de habitat- en vogelrichtlijn raakvlakken heeft. Geïnteresseerden kunnen altijd contact opnemen met Els Roode.

publieke excursie

Uilen fiets excursie

25-nov

publieke excursie

Ooijpolder

20-jan

publieke excursie

wandeling VADA >> Blauwe Kamer

10-mrt

publieke excursie

purperreiger Zouweboezem

14-apr

Broedvogeltellingen 

De broedvogeltellingen in de Jufferswaard en op de Noordberg zullen om de twee weken van begin maart tot en met eind juni 2018 worden uitgevoerd .

 

Meer uitgebreide beschrijvingen van de excursie volgen in de loop van de tijd.

Men kan op de hoogte gebracht worden via de web-site, de emailing van de vogelwerkgroep, of via de eZuidwester.

Voor elke excursie geldt een aanmeldingsplicht per email ( els.frank@planet.nl ) en via dit emailadres kan men ook informatie aanvragen.

Ervaringen excursie Vogelwerkgroep en broedvogeltelling 6 april 2019

https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/vogelexcursie-in-de-juff...

Verslag 24 september excursie en onderhoud oeverzwaluwwand

https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/oeverzwaluwwand-jufferswaard-schoongemaakt

22 april 2017 Ontbijt-excursie gehouden in de Jufferswaard en op de Noordberg Vogelwerkgroep
https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/ontbijt-excursie-gehouden-in-de-jufferswaard-en-op-de-noordberg-vogelwerkgroep
 

Vogel excursie Blauwe Kamer zondag 15 januari 2017

Klik hier voor verslag

Zeevogelexcursie op de Maasvlakte, Brouwersdam en de Prunjepolder bij Kerkwerve

Zaterdag 26 november 2016  heeft de vogelwerkgroep van IVN-Zuidwest Veluwezoom een zeevogelexcursie gehouden op de Maasvlakte, Brouwersdam en de Prunjepolder bij Kerkwerve.

Lees het verslag


29 oktober: excursie Jufferswaard inclusief onderhoud oeverzwaluwwand, start om 9.00 uur, verzamelen op de parkeerplaats bij de veerstoep van het Renkumse veer. 

Verslag Vogelexcursie Jufferswaard 29 oktober 2016
https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/verslag-vogelexcursie-jufferswaard-29-oktober-2016

26 november 2016: zeevogelexcursie met o.a. Brouwersdam en Prunjepolder, dag vullende auto excursie, vertrek om 7.30 uur vanaf Utrechtseweg 121 te Renkum.

15 januari 2017:  wandeling Blauwe Kamer, start om 9.00 uur, verzamelen op de parkeerplaats bij restaurant De Blaauwe Kamer, Blaauwe Kamer 14, 6702 PA Wageningen.

25 februari 2017: wandeling Planken Wambuis, start om 9.00 uur, verzamelen op de parkeerplaats Oud Reemst, Hardewijkseweg 1A,  6731 ST Otterlo.

11 maart 2017: start van BMP (Broedvogel Monitoring Project voor het SOVON en Staatsbosbeheer in de Jufferswaard en op de Noordberg) om de twee weken t/m mei en 1x in juni, starttijd half uur voor zonsopkomst.

22 april 2017: ontbijt excursie BMP Jufferswaard en Noordberg, starttijd met zonsopkomst.

Voor alle excursies geldt: per email aanmelden op els.frank@planet.nl ; maximaal aantal deelnemers is 15 personen.

Lees meer: www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/activiteiten/broedvogel-monitoring-project

Wij hebben gemerkt dat er altijd geïnteresseerden voor een cursus vogelzang zijn. De vogelwerkgroep geeft geen cursus, maar  degene die echt wil oefenen, raden  wij aan om deel te nemen aan de broedvogeltellingen. Een mooie kennismaking daarmee is de excursie op 22 april. Wij kunnen tijdens de rest van de tellingen een beperkt aantal mensen mee laten lopen, dus het is raadzaam om u daarvoor op tijd aan te melden.

Met vriendelijke groet,

Els Roode
Coördinator Vogelwerkgroep IVN Zuidwest Veluwezoom

Email: els.frank@planet.nl