Vogelwerkgroep

Vanwege de grote toename van coronavirus besmettingen hebben wij besloten voorlopig geen excursies te geven tot nader order.
Ik houd u op de hoogte van onze activiteiten.
Blijf gezond en blijf van de natuur genieten!
Met vriendelijke groet,
Els Roode
Vogelwerkgroep IVN ZWV

 

Vogelwerkgroep
coördinator: Els Roode, els.frank@planet.nl
De doelstelling van de Vogelwerkgroep is een zo breed mogelijk publiek te interesseren voor vogels en te betrekken bij activiteiten, waarbij kennis over vogels aan elkaar wordt overgedragen.
De werkgroep richt zich zowel op geïnteresseerde beginnende, als op gevorderde vogelaars.
De activiteiten bestaan uit het organiseren van wandelingen, excursies.
Ook worden er jaarlijks op vaste basis voor het Sovon diverse broedvogelmonitorings-projecten uitgevoerd, o.a. op de Noordberg en in de Jufferswaard te Renkum.
Verder wordt er meegeteld met de jaarlijkse wintertellingen betreffende watervogels langs de Rijn.
De excursies worden georganiseerd in de directe omgeving, maar ook wel naar specifieke vogelgebieden elders in ons land.
Soms wordt er advies gevraagd aan de vogelwerkgroep betreffende bouwvergunningen en andere zaken waarbij de habitat- en vogelrichtlijn raakvlakken heeft.
Wij hebben gemerkt dat er altijd geïnteresseerden voor een cursus vogelzang zijn.
De vogelwerkgroep geeft geen cursus, maar degene die echt wil oefenen, raden wij aan om deel te nemen aan een broedvogeltelling:
een keer per jaar organiseren wij een BMP-excursie
Geïnteresseerden kunnen altijd per email contact opnemen met Els Roode.

2020

Zie verslag vogelexcursie 1 februari 2020 Beekdal Renkum:   https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/nieuws/vogelexcursie-1-f...

Op 4 april 2020 zal onze volgende excursie plaatsvinden, dan maken we een wandeling door de Wageningse Bovenpolder.

2019

https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/activiteiten/excursie-vogelwerkgroep-naar-lauwersmeer

We hebben als Vogelwerkgroep een planning gemaakt voor excursies en activiteiten: *publieke excursie* *Boersberg Doorwerth* *20-okt* *publieke excursie* *Kil van Hurwenen* *19-jan* *publieke excursie* *Oost Achterhoek* *2-mrt* *publieke excursie* *Jufferswaard* *6-apr* *publieke excursie* *Arkemheen* *18-mei* De broedvogeltellingen in de Jufferswaard en op de Noordberg zullen om de twee weken uitgevoerd worden van begin maart tot en met eind juni. Meer uitgebreide beschrijvingen van de excursies volgen in de loop van de tijd. Men kan op de hoogte gebracht worden via de web-site, de emailing van de vogelwerkgroep, of via de eZuidwester. Voor elke excursie geldt een aanmeldingsplicht per email ( els.frank@planet.nl ) en via dit emailadres kan men ook informatie aanvragen. De eerste excursie die we gepland hebben op 20 oktober, heeft als thema “herfst” en zal plaatsvinden in natuurgebied de Boersberg bij Doorwerth. Mogelijk wandelen we onder de A50 richting Kleiputten en Noordberg. Degenen die willen deelnemen worden gevraagd zich aan te melden per email ( els.frank@planet.nl ). Er zal verzameld worden op de eerste parkeerplaats (vanaf de A50 gerekend) op de Fonteinallee. Meestal duurt zo’n excursie 4 tot 5 uur. Start om 8.30 uur. Er volgt nog een email aankondiging. Met vriendelijke groet, Els Roode Coördinator Vogelwerkgroep IVN Zuidwest Veluwezoom  Email: els.frank@planet.nl <mailto:els.frank@planet.nl&gt; website: http://ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom <http://ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom&gt;

21 oktober 2017 Trekvogelexcursie

Lees verslag: https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/excursie-naar-het-zwanenwater-bij-callandsoog

 

Vogelwerkgroep
coördinator: Els Roode, els.frank@planet.nl
De doelstelling van de Vogelwerkgroep is een zo breed mogelijk publiek te interesseren voor vogels en te betrekken bij activiteiten, waarbij kennis over vogels aan elkaar wordt overgedragen. De werkgroep richt zich zowel op geïnteresseerde beginnende, als op gevorderde vogelaars. De activiteiten bestaan uit het organiseren van wandelingen, excursies en cursussen, zoals een cursus vogelherkenning en de cursus vogelgeluiden. Ook worden er jaarlijks op vaste basis voor het Sovon diverse broedvogelmonitorings-projecten uitgevoerd, o.a. op de Noordberg en in de Jufferswaard te Renkum. Verder wordt er meegeteld met de jaarlijkse wintertellingen betreffende watervogels langs de Rijn. De excursies worden georganiseerd in de directe omgeving, maar ook wel naar specifieke vogelgebieden elders in ons land. Soms wordt er advies gevraagd aan de vogelwerkgroep betreffende bouwvergunningen en andere zaken waarbij de habitat- en vogelrichtlijn raakvlakken heeft. Geïnteresseerden kunnen altijd contact opnemen met Els Roode.

publieke excursie

Uilen fiets excursie

25-nov

publieke excursie

Ooijpolder

20-jan

publieke excursie

wandeling VADA >> Blauwe Kamer

10-mrt

publieke excursie

purperreiger Zouweboezem

14-apr

Broedvogeltellingen 

De broedvogeltellingen in de Jufferswaard en op de Noordberg zullen om de twee weken van begin maart tot en met eind juni 2018 worden uitgevoerd .

 

Meer uitgebreide beschrijvingen van de excursie volgen in de loop van de tijd.

Men kan op de hoogte gebracht worden via de web-site, de emailing van de vogelwerkgroep, of via de eZuidwester.

Voor elke excursie geldt een aanmeldingsplicht per email ( els.frank@planet.nl ) en via dit emailadres kan men ook informatie aanvragen.

Ervaringen excursie Vogelwerkgroep en broedvogeltelling 6 april 2019

https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/vogelexcursie-in-de-juff...

Verslag 24 september excursie en onderhoud oeverzwaluwwand

https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/oeverzwaluwwand-jufferswaard-schoongemaakt

22 april 2017 Ontbijt-excursie gehouden in de Jufferswaard en op de Noordberg Vogelwerkgroep
https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/ontbijt-excursie-gehouden-in-de-jufferswaard-en-op-de-noordberg-vogelwerkgroep
 

Vogel excursie Blauwe Kamer zondag 15 januari 2017

Klik hier voor verslag

Zeevogelexcursie op de Maasvlakte, Brouwersdam en de Prunjepolder bij Kerkwerve

Zaterdag 26 november 2016  heeft de vogelwerkgroep van IVN-Zuidwest Veluwezoom een zeevogelexcursie gehouden op de Maasvlakte, Brouwersdam en de Prunjepolder bij Kerkwerve.

Lees het verslag


29 oktober: excursie Jufferswaard inclusief onderhoud oeverzwaluwwand, start om 9.00 uur, verzamelen op de parkeerplaats bij de veerstoep van het Renkumse veer. 

Verslag Vogelexcursie Jufferswaard 29 oktober 2016
https://www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/verslag-vogelexcursie-jufferswaard-29-oktober-2016

26 november 2016: zeevogelexcursie met o.a. Brouwersdam en Prunjepolder, dag vullende auto excursie, vertrek om 7.30 uur vanaf Utrechtseweg 121 te Renkum.

15 januari 2017:  wandeling Blauwe Kamer, start om 9.00 uur, verzamelen op de parkeerplaats bij restaurant De Blaauwe Kamer, Blaauwe Kamer 14, 6702 PA Wageningen.

25 februari 2017: wandeling Planken Wambuis, start om 9.00 uur, verzamelen op de parkeerplaats Oud Reemst, Hardewijkseweg 1A,  6731 ST Otterlo.

11 maart 2017: start van BMP (Broedvogel Monitoring Project voor het SOVON en Staatsbosbeheer in de Jufferswaard en op de Noordberg) om de twee weken t/m mei en 1x in juni, starttijd half uur voor zonsopkomst.

22 april 2017: ontbijt excursie BMP Jufferswaard en Noordberg, starttijd met zonsopkomst.

Voor alle excursies geldt: per email aanmelden op els.frank@planet.nl ; maximaal aantal deelnemers is 15 personen.

Lees meer: www.ivn.nl/afdeling/zuidwest-veluwezoom/activiteiten/broedvogel-monitoring-project

Wij hebben gemerkt dat er altijd geïnteresseerden voor een cursus vogelzang zijn. De vogelwerkgroep geeft geen cursus, maar  degene die echt wil oefenen, raden  wij aan om deel te nemen aan de broedvogeltellingen. Een mooie kennismaking daarmee is de excursie op 22 april. Wij kunnen tijdens de rest van de tellingen een beperkt aantal mensen mee laten lopen, dus het is raadzaam om u daarvoor op tijd aan te melden.

Met vriendelijke groet,

Els Roode
Coördinator Vogelwerkgroep IVN Zuidwest Veluwezoom

Email: els.frank@planet.nl