Verslag Plantenwerkgroep excursie Tongelaar Bloemen en planten

Verslag Plantenwerkgroep excursie Tongelaar

Uden 30 mei 2022

Dinsdag 24 mei: Plantenwerkgroep excursie Tongelaar

Vanmorgen geen inventarisatie zoals we gewend zijn om twee keer per maand ’s avonds te doen, maar een heuse teambuilding- en deskundigheidsbevorderingsactiviteit. Dus geen voortdurend spervuur van plantennamen richting Wil, die alle gevonden soorten invoert op zijn tablet. Geen stevige discussies over lastig te determineren plantensoorten. Niet twee uur onafgebroken struinen buiten de gebaande paden om een min of meer dekkende inventarisatie van een gebied te maken. Nee, het wordt drie uur lang gezellig met elkaar onze parate plantenkennis toetsen, wandelend over de paden van landgoed Tongelaar in Mill.

We treffen opvallend veel ‘oh ja planten’ aan, geholpen door apps als ObsIdentify en PlantNet. Ik krabbel regelmatig wat soorten in mijn notitieboekje, maar lopen en schrijven gaan niet lekker samen. Dus mijn lijstje is bij lange na niet zo indrukwekkend als bij onze ‘echte’ inventarisaties, waarbij we niet zelden over de honderd exemplaren scoren. Chris praat als Brugman om ons scherp te houden bij meer of minder bekende begroeiing. Bloemloze Meidoornhaag? Te vaak gesnoeid. Vlierbloesem? Goed tegen tandpijn! Paardenbloemen? Alleen in Nederland al meer dan 1000 ondersoorten – niet hetzelfde als ‘soorten’. Prachtig bloeiende akkerranden? Veelal ingezaaide exoten. Fluitenkruid? Nee: zeer giftige Dolle Kervel. Amerikaanse Vogelkers? Huisvest vele malen meer insecten dan de Inlandse! Voor mij de nummer één ‘oh ja plant’? Akkerkool. Pffff.

We worden regelmatig afgeleid door bijzondere vogelgeluiden. Adem in en luisteren! Binnen enkele stappen al de Nachtegaal! Voor mij kan deze wandeling al niet meer kapot… Als we verderop ook nog het geluid van de Wielewaal luid en duidelijk horen: wauw! Dat ik het geluid van een Spotvogel heb gemist is toch weer balen. Niet gauw tevreden.

De flora moet dus regelmatig plaatsmaken voor de fauna. Vooral insecten scoren vandaag onverwacht hoog bij ons, floristen. En bij Marlies, die met een flinke telelens fanatiek fotografeert. Larve van Lieveheersbeestje, Lantaarntje, Bloedcicade, Veelstippelig Aziatisch Lieveheersbeestje, Hoornaar die een spin heeft gescoord en een dansende wolk Geelbandlangsprietmotten, om maar eens iets te noemen.

Toch zijn het vooral vogels die onze magnifieke excursie afsluiten: het geluid van de Kleine Karekiet. En in de verte twee Putters en een Roodborsttapuit die zich vastklemt aan een hevig zwiepend dun takje. Nou vooruit, de Gele Plomp is voor een clubje plantenliefhebbers niet te versmaden. Maar dan gaan we toch echt huiswaarts. Mijn magere scorelijstje van ongeveer 25 soorten houd ik voor mijzelf…

Tekst: Gerda Vloet

Foto’s: Marlies Kersten en Gerda Vloet

PWG-1PWG-2PWG-3PWG-4PWG-5PWG-6PWG-7PWG-8

Ontdek meer over

Deel deze pagina