Verslag natuurontbijt 2022

Verslag natuurontbijt 2022

Uden 12 september 2022

In 2013 vond in Uden het eerste IVN-natuurontbijt plaats. Toen geïnitieerd door een groep van 10 natuurgidsen in opleiding. Het was een succes en de groep enthousiaste gidsen besloot hiervan een traditie te maken met een tweeledig doel:

  • Mensen jaarlijks een leuk, leerzaam en lekker natuurontbijt bezorgen
  • Als natuurgidsengroep jaarlijks een gezamenlijke activiteit te hebben waarmee het tevens een soort reünie is

We hebben op 8 september 2022 het 9de natuurontbijt verzorgd. Dit maal vond het plaats in Boekel op het Leurke bij familie Van den Heuvel. Een landelijke locatie met een prachtige siertuin en zicht op de vele hobbydieren die daar rondlopen zoals Bennet wallaby’s en Lakenvelder kippen. Ook leuk zijn de vele zelf-ontworpen bijenhotels en vogelkastjes. We mochten 36 mensen welkom heten. Met zijn allen is er heerlijk gegeten van de verse broodjes, diverse soorten beleg, biologische eitjes en diverse sappen en jams, door één van de eigen leden gemaakt. Puur natuur!

Onder leiding van vijf ervaren gidsen werd het natuurgebied de Perekker bezocht. Om er te komen werd het Ecodorp Boekel in aanbouw gepasseerd, alsmede een oude stuifzandwal. Ooit bedoeld om de grens tussen bouwlanden en woeste heide te markeren. Het gebiedje de Perekker heeft een natuurlijke inrichting waarbij natuurontwikkeling en -educatie een belangrijke rol spelen. Naast diverse waterpartijen en bosschages zijn er een oeverzwaluwenwand, vleermuiskelder, insectenmuur en bijenhal. De natuurlijke wijstverschijnselen die zich hier manifesteren worden duidelijk toegelicht.

De enorme droogte zorgde er voor dat veel bomen en struiken er al een stuk minder vitaal uitzagen. Bloeiende planten waren er ook relatief weinig en vruchten waren er in beperkte aantallen en in klein formaat.

Bij terugkomst op ’t Leurke stond er voor iedereen nog een drankje klaar en kon iedereen begin van de middag voldaan naar huis. Hans en Anita van den Heuvel werden met een bos bloemen hartelijk bedankt voor het beschikbaar stellen van hun locatie. Maar bij deze ook een pluim voor alle gidsen die de handen uit de mouwen hebben gestoken. Op naar het 10-jarig jubileumontbijt!

Tekst en foto’s: Esther Rutten

Natuurontbijt 2022-2Natuurontbijt 2022-3Natuurontbijt 2022-4Natuurontbijt 2022-5

Deel deze pagina