Verslag Ledenuitje 27 maart 2022

Verslag Ledenuitje 27 maart 2022

Uden 29 maart 2022

Net op die ene zondag in het jaar dat je een uur vroeger je bed uit moet om de zomertijd bij te benen moesten wij al bijtijds present zijn bij De Groenhoeve om te verzamelen voor een reisje naar Den Dungen. Het hele gezelschap paste in drie auto’s want de belangstelling voor de geplande activiteit was  beperkt en slechts tien mensen gingen mee.
Op het programma stond : leren enten van fruitbomen.
Iets voor de afgesproken tijd waren we op de prachtige locatie van “Floris Bomen” . Een biologische vruchtboom kwekerij op ongeveer 5 hectare . Naast vooral oudere fruitrassen voor reguliere en biologische fruitbedrijven worden er ook appel-, peren-, kersen-,en pruimenbomen gekweekt voor de particulier en een assortiment bomen en heesters die vooral in trek zijn bij de aanleg van voedselbossen.

In een hoge tunnelkas werd koffie geschonken en intussen een tafelblad aangevoerd; scherpe mesjes, entwas, tape en plantmateriaal volgden. Twee medewerkers gaven de eerste uitleg over onderstammen (en daar bleek een heel assortiment van te bestaan met allemaal verschillende eigenschappen en toepassingen) en over de enten die we daarop konden bevestigen. Floris vulde daar even later nog het een en ander op aan. Er was genoeg tijd voor vragen vooraf en daar werd ruim gebruik van gemaakt. Ook het biologische aspect van gezonde grond en hoe die te creëren , hoe plagen van luizen en rupsen benaderd worden, hoe het probleem van aaltjes ontlopen wordt, hoe een soort “strippenteelt” in de praktijk gerealiseerd wordt en hoe het laten woekeren van oeverbegroeiing heel positief kan uitwerken, kwamen ruim aan bod. Floris was niet bang van een experimentje. En dat alles niet alleen theoretisch maar ook heel praktisch  want er moet wel van geleefd worden en er moeten medewerkers van betaald worden.
De hele workshop was in een enorm gemoedelijke sfeer .  Door de eigenaar en zijn kinderen gebakken appeltaart bij de koffie en ook nog een stukje live vioolspel van een van de kinderen en dat alles buiten in de door de zon verwarmde kas. Idyllisch!

En dan de techniek van het enten. Meteen na een korte instructie aan het werk. Aansnijden van de onderstam op ongeveer 30 cm hoogte met mooi recht snijvlak (daar hadden we zoveel aandacht voor dat de vingers wel eens vergeten werden maar dat was ingecalculeerd gezien de aanwezige pleisters die Floris met een big smile ronddeelde), en daarna nog even een sneetje in het snijvlak , passend op een zelfde ingreep aan de onderkant van de ent. De delen bleven zo al als vanzelf aan elkaar vastzitten, maar werden toch nog even extra aangedrukt met voorgespannen tape en daarna afgedicht met entwas. Labeltje eraan met het ras van de ent er op en klaar was het.  En toen…..oefende we nog lekker verder met de aanwezige onderstammen en enten want als je er dan toch bent….. en zo gingen er enkele mensen naar huis met genoeg plantmateriaal voor een eigen boomgaardje.
En om te schetsen hoe lekker informeel en gemoedelijk het allemaal was : uiteindelijk zaten Floris en zijn medewerkers gewoon tussen ons in de overblijvende onderstammen en enten op te maken op hun “vrije zondag “ want er moeten er tenslotte in deze tijd van het jaar duizenden gemaakt worden en dat oogde allemaal heel relaxt.

Kort na enen zat de workshop er op en reden we weer richting Groenhoeve, met in de achterbak onze productie in ons hoofd een hele hoop extra  kennis wat mij betreft.

En als u nu over enkele jaren in Uden of omgeving prachtige appels in een boom ziet hangen zoals u ze nog nooit gezien hebt dan woont daar waarschijnlijk een van de deelnemers aan dit fantastische ledenuitstapje.

Jeroen Vonk

ledenuitje-2ledenuitje-3ledenuitje-4

Deel deze pagina