Verslag Fietstocht langs de Hooge Raam

Verslag Fietstocht langs de Hooge Raam

Uden 9 mei 2022

Op zondag 8 mei organiseerde IVN Uden een fietstocht langs de waterlopen door de Raamvallei.

Met de stralende lentezon en 39 gasten vertrokken we in drie groepen vanaf het kerkplein in Zeeland. We hadden ons goed voorbereid en waren na het voorfietsen ervan overtuigd dat we iets heel moois konden aanbieden.

De tocht voerde langs de wijk Melkpad, gebouwd op de natte bodem boven de breukrand bij het Wijstbos. Vervolgens volgden we de Hooge Raam vanaf de Graspeel. Een heringerichte waterloop met poelen, moeraspartijen, struweel en stuwen om het gebiedeigen water vast te houden. Daar waar de Graspeelloop uitmondt in de Hooge Raam ziet het natuurgebied geel van de boterbloemen.

We genoten van de vogelgeluiden in het gebied van de voormalige Domeinen en de bosrijke omgeving. Fietsten over brede en smallere paden terug naar de Raam waarin eerder de Halse Beek al in gestroomd is. Het landschap is heuvelachtig, we genieten van de rust en het prachtige uitzicht.

De tocht voert ons van hieruit naar Russendael en het Langven. Op de stuifduinen begroeid met bloeiende Meidoorns en fel gekleurde gele brem en op de achtergrond de diverse groentinten van struweel en bomen, is het alleen maar genieten van dit zonovergoten landschap. Een kleine kudde paarden met veulens kwam in onze richting en wij fietsten weer verder het begrazingsgebied uit naar de Graafse Raam. Tijdens onze picknick op de oever hebben we uitzicht op de Raam met eenden en ganzen en een Buizerd hoog boven ons die werd verjaagd door twee Kraaien.

Via Reek bereikten we de Rusvenseloop. Ook deze waterloop is heringericht, met meanders, stuwen, poelen en struweel. Het waterpeil was hoger dan verwacht na de droge en zonnige weken.

Na twee kilometer zijn we terug bij het kerkplein en nemen we afscheid van onze gasten. De reacties die we kregen waren vooral de verbazing over zoveel mooie natuur in de directe omgeving en de prettige en duidelijke uitleg over al dat moois, door de gidsen. Het jaarprogramma werd direct geraadpleegd om te zien wanneer de volgende fietstocht in het programma staat vermeld! 

Mieke van Gerwen

Hoge Raam-2

Deel deze pagina