Veldgids wijst de weg naar natuurschoon boven Peelrandbreuk

Veldgids wijst de weg naar natuurschoon boven Peelrandbreuk

Uden 11 juli 2022

UDEN – Meer genieten van de Maashorst en ander natuurschoon in Oost-Brabant en Limburg? Daarvoor wil de nieuwe veldgids ‘Breuken in het land van Peel en Maas’ een hulpmiddel zijn. Want genieten kan nog verder groeien door kennis van zaken.

Maarten van den Hurk 09-07-22, 06:02

Genieten van natuur om de hoek, in of rond de Maashorst, was al niet moeilijk. Gewoon op pad gaan en dan de zintuigen open. Wind op de huid, geur in de neus, gekwetter van een vogel, licht dat mooi door bomen valt.

Dat genieten kan nog groeien door kennis van zaken. Door informatie te krijgen over wat je gaat zien, of over wat je net gezien hebt tijdens een wandeling of fietstocht. Precies dit is het doel van ‘Breuken in het land van Peel en Maas’. Vrijdagmiddag werd deze veldgids voor een reeks natuurgebieden in Oost-Brabant en Limburg gepresenteerd in Uden.

Vanuit thuis genieten

Jeroen van den Heuvel, wethouder van de gemeente Maashorst, zei het als volgt: ,,Deze veldgids helpt ongetwijfeld de wandelaars in de natuur om te achterhalen welk moois ze onderweg zien of hebben gezien. Maar het is ook een heel mooie manier om vanuit thuis te genieten van die heel bijzondere natuur, die we bij wijze van spreken in onze eigen achtertuin kunnen terugvinden.’’

Met veel foto’s en een tiental kaartjes vat ‘Breuken in het land van Peel en Maas’ op 150 pagina’s samen wat er te zien is langs de Peelrandbreuk die van Roermond tot Oss in de bodem verstopt zit. Het gaat om natuurgebieden, om eigenaardigheden in het landschap, om de dieren die er leven en planten die er groeien.

Ondergrondse breuklijnen

De Maashorst komt aan bod, maar ook de Groote Peel en de Meinweg in Zuid-Limburg. In al deze gebieden spelen ondergrondse breuklijnen een rol. Ze bepalen welke planten er groeien en welke dieren er leven. Dit was al wel bekend bij biologen en beschreven in rapporten voor kenners. Een handzaam boekje voor het grote publiek ontbrak echter  nog.

Zo’n veldgids moest er wel komen nu gemeenten steeds meer samenwerken om de bijzondere strook onder de aandacht te brengen als ‘Geopark Peelhorst en Maasvallei’. Uitgeverij Matrijs pakte de handschoen op en geeft het boekje nu uit.

Voor het schrijfwerk kwam de uitgever bijna logischerwijs uit bij Nico Ettema. De bioloog en ecoloog (75) uit Uden geldt als groot kenner van Maashorst, breuklijnen en het bijbehorende wijstverschijnsel. Hij publiceert er ook al tientallen jaren over, maar veelal op wetenschappelijk niveau.

“Als je bij Nico het woord stikstof uitspreekt, dan springen de tranen in zijn ogen”

Toine Maas, Uitgeverij Matrijs

Uitgeverijbaas Toine Maas looft de passie van Ettema: ”Nico is een gouden vent, een prima kerel die helemaal verliefd is op landschap en natuur. Als je bij hem het woord ‘stikstof’ uitspreekt, dan springen de tranen in zijn ogen.’’

Het was nog wel een opgave om Ettema’s teksten vol kennis om te zetten in zinnen die voor gewone natuurbezoekers te bevatten zijn. Er werd bij de uitgeverij soms flink aan zijn teksten geschaafd, moppert Ettema desgevraagd met een glimlach: ,,Ik had soms wel mijn bedenkingen bij aanpassingen, de teksten zijn hier en daar wel erg gepopulariseerd.’’

Maar juist daarom moet de veldgids nu geschikt zijn om gewone mensen méér te laten genieten van natuur om de hoek.

Ettema-2Ettema-3Ettema-4Ettema-5Ettema-6

Deel deze pagina