Hoe kun jezelf een duurzame bijdrage leveren?

Naast alle mondiale, landelijke en regionale activiteiten rond de duurzaamheidsthema’s klimaat en biodiversiteit kunnen we natuurlijk ook zelf, als consument, een bijdrage leveren. De uitspraak ‘een verandering begint bij jezelf’ is hier zeker van toepassing. Wil jij ook een bijdrage leveren aan een mooiere en duurzame wereld? Dan vind je hieronder een aantal voorbeelden van wat je snel en in je directe omgeving op zou kunnen pakken.

Meer biodiversiteit met een natuurvriendelijke tuin en buurt

Een tuin of balkon waar veel groen en bloemen aanwezig zijn en ook nog is voorzien met diervriendelijke onderdelen is een plek om van te genieten en tot rust te komen. En je levert daarbij ook nog een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. Je zult merken dat dan veel vogels en insecten en andere dieren de weg naar je tuin of balkon weten te vinden. Via onderstaande links kun je verschillende soorten informatie krijgen over het natuurvriendelijk maken van jouw tuin of balkon.

BROCHURE ‘BIODIVERSITEIT IN DE GEMEENTE RHEDEN’
BROCHURE ‘BIODIVERSITEIT IN TUIN EN PLANTSOEN’
18 TIPS VOOR MEER VOGELS IN JE TUIN
HOE BIJ-VRIENDELIJK IS JE TUIN?
EEN EIGEN EGELHUIS BOUWEN
EEN BEESTENTOREN BOUWEN

biodiversiteitsvriendelijke tuin

Is jouw tuin of balkon plant- en diervriendelijk genoeg?

Voordat je aan de slag gaat om je tuin diervriendelijk te maken is het misschien handig om eerst te controleren hoe het met je huidige tuin of balkon gesteld is qua plant- en diervriendelijkheid. IVN heeft daarvoor een aantal checkkaarten ontwikkeld waarop je kunt zien wat de status is van je tuin of balkon.

DOWNLOAD HIER DE IVN TUINCHECKKAARTEN

 

Vocht is leven

Planten en dieren hebben vocht nodig. Dat valt gratis naar beneden. Om droge perioden zoveel mogelijk door te komen, kun je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk van dat water tijdens een regenbui in de bodem terecht komt. Verwijder waar mogelijk de tegels, of zorg voor ruime voegen.

Je kunt ook je regenpijp afkoppelen en dat water naar je tuin, of de vijver leiden. Meer tips vind je via onderstaande link.

KIJK HIER VOOR DUURZAME WATERTIPS

 

De bodem is de basis

Waar je ook mee aan de slag gaat met de voorgestelde duurzame acties. Alles valt of staat met een gezonde bodem. Die krijg je door geen kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. In plaats daarvan kun je (zelfgemaakte) compost gebruiken en het meest gemakkelijke, laat zoveel mogelijk blad in het najaar in je tuin. Het bodemleven en het onmisbare netwerk van nuttige schimmels gaan vervolgens aan de slag. Meer informatie vind je via onderstaande link.

KIJK HIER VOOR MEER INFORMATIE VOOR EEN GEZONDE BODEM

 

Zelf je groenten verbouwen

Wat is er nu leuker dan om zelf je eigen groenten of kruiden te kweken en daarna te genieten van de heerlijke en milieuvriendelijke oogst. Om dit te kunnen doen heb je echt geen grote tuin nodig. Een klein stukje grond of een balkon met potten en/of kweekbak is al voldoende.

Speciaal voor beginnende moestuinders heeft IVN een speciale moestuin pagina gemaakt. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om met deze leuke en duurzame hobby te beginnen.

BEKIJK HIER DE SPECIALE IVN MOESTUIN INFORMATIEPAGINA

 

Biologische producten zijn goed voor de biodiversiteit en dierenwelzijn

Bij het telen van biologische groente, aardappelen, fruit en granen worden er geen synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit van de bodem en de omvang van de biodiversiteit. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat dieren een veel beter leven hebben in de biologische- dan in de intensieve veehouderij. Met het kopen van biologische producten lever je dus een bijdrage aan een betere biodiversiteit en dierenwelzijn.

 

Verminder de hoeveelheid CO2 uitstoot

Door de verbranding van fossiele brandstoffen komen kooldioxide en andere broeikasgassen vrij en dit is de belangrijkste oorzaak van de huidige klimaatcrisis. Door zelf wat vaker de fiets te pakken i.p.v. de auto, minder te vliegen en de verwarming een graadje lager te zetten, kun jezelf op een eenvoudige wijze een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2 uitstoot en helpen de klimaatcrisis te laten stoppen.

Via onderstaande link kun je zien wat jouw CO2 voetafdruk is en wat je hier aan kunt doen.

HIER KUN JE ZIEN WAT JOUW EIGEN CO2 VOETAFDRUK IS

 

Je kunt maar beter geen vlooienbanden en mierendozen gebruiken

De bestrijdingsmiddelen die bestaan uit Neonicotinoïden worden niet alleen gebruikt in de landbouw. Ze zitten bijvoorbeeld ook in de vlooienband of -druppels van uw kat en/of hond en in mieren lokdoosjes. Door deze niet meer te gebruiken helpt u mee om de teruggang in biodiversiteit van insecten tegen te gaan. Uit recent onderzoek blijkt dat een deel van de gebruikte middelen ook schadelijke gevolgen kan hebben voor de mens en de huisdieren zelf. Zo zouden de stoffen kankerverwekkend en hormoon verstorend zijn en een effect kunnen hebben op het zenuwstelsel.

Via onderstaande twee links vind je informatie over alternatieve manieren om overlast van vlooien en mieren tegen te gaan.

WAT KUN JE DOEN TEGEN OVERLAST VAN VLOOIEN
WAT KUN JE DOEN TEGEN OVERLAST VAN MIEREN

 

Verduurzamen van je woning helpt het klimaatprobleem verminderen

Het terugdringen van de verbranding van fossiele brandstoffen is de belangrijkste oplossing voor het klimaatprobleem. Door je woning te verduurzamen kun je hier een bijdrage aan leveren. Het zelf opwekken van energie door het gebruik van zonnepanelen is een van de mogelijkheden. De investering die je daarvoor moet doen is meestal snel weer terugverdient. 

Via onderstaande twee links vind je meer informatie over energiesubsidies, het rendement en hoe het in de gemeente Rheden geregeld is.

MEER INFORMATIE OVER SUBSIDIES EN RENDEMENT
WAT ZIJN DE MOGELIJKHEDEN IN DE GEMEENTE RHEDEN?

 

Voorkom zwerfafval in de natuur

Doordat veel producten die wij consumeren zijn verpakt in plastic, vinden we steeds meer plastic zwerfafval terug in de natuur. Een sprekend voorbeeld daarvan is de plastic afvalvlek van 1,8 biljoen stukjes plastic die in de Stille Oceaan drijft. Door minder producten te kopen die in veel plastic zijn verpakt en door verantwoord te scheiden, kunnen we dit probleem verkleinen. In onderstaande link vind je onformatie over over hoe je zelf bij kan dragen om de afvalberg te verminderen.

WAT KAN IK DOEN OM DE AFVALBERG TE VERMINDEREN?

 

Wil je meer weten over de natuur van de Veluwezoom? Kijk dan op Veluwezoominbeeld.nl

werkgroep duurzame veluwezoom