Scholenwerk

Natuur is het beste leslokaal!

Natuur en de vrijheid om buiten te bewegen, is belangrijk voor kinderen. Door natuuronderwijs, natuureducatie of natuurbeleving stimuleer je milieubewust gedrag bij kinderen. Unieke ervaringen in de natuur zijn zelfs bepalend voor het gedrag nu en in de toekomst.

IVN-Oost Veluwezoom wil zoveel mogelijk kinderen laten beleven hoe leuk, spannend en belangrijk natuur is. Dat doen we door ze op een speelse manier in aanraking te brengen met de natuur buiten, liefst dichtbij school. Én door ze te inspireren waarbij zelf leren en doen altijd centraal staan.

Natuurbelevenis met IVN-schoolgids
Wil je de leerlingen van jouw school ook de natuur van dichtbij laten beleven en ontdekken? Laat je dan inspireren door ons aanbod. Je kunt kiezen uit een aantal bestaande activiteiten. Maar ook op aanvraag en in overleg ontwikkelen onze enthousiaste schoolgidsen een natuurbelevenis op maat voor jouw klas. Natuurlijk passend bij de leeftijd en belevingswereld van de leerlingen en aansluitend bij de kerndoelen van het basisonderwijs. Ook kan dit aansluiten op een thema uit de lessen.

Wat bieden we?
Op stap gaan met een schoolgids van IVN-Oost Veluwezoom is voor de meeste kinderen een hele belevenis. Ons vaste programma bestaat uit een aantal activiteiten, voor groep 1 tot en met 8, namelijk:

Ook in onze eigen IVN-tuin (naast het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten), op het natuurterrein van voormalig Zwembad Beekhuizen en bij kasteel Biljoen is er een ontdekkingstocht voor alle leeftijdsgroepen. Kinderen komen hier in aanraking met veel natuuronderwerpen, zoals water- en bodemdiertjes zoeken, grondsoorten, bijen, vogels, reptielen en compost.

Samen met…
We werken samen met o.a. de Bekenstichting, die een lespakket ontwikkeld heeft over (het ontstaan van) Sprengen en Beken in Velp en Rozendaal.

Wat vragen we?
Natuurlijk wat tijd voor overleg om te horen wat de wensen zijn. Schoolgidsen van IVN Oost Veluwezoom werken in kleine groepen van maximaal 8 kinderen. Voor een klas van bijv. 24 kinderen zijn er dus drie schoolgidsen nodig. Bij de jonge kinderen vragen we een extra begeleider mee (ouder, stagiair of leerkracht).

De activiteit vindt zo dicht mogelijk bij school plaats, bijvoorbeeld op het schoolplein of in het park of bos om de hoek, zodat het lopend of fietsend bereikbaar is.
De kosten zijn € 12,50 per schoolgids voor een activiteit van ongeveer 1,5 uur met maximaal 8 leerlingen.

Interesse?
Heb je, net als wij, zin om je leerlingen een onvergetelijke natuurbelevenis te geven? Of wil je eerst meer informatie? Neem dan contact op met de IVN-scholenwerkgroep: scholen@ivnoostveluwezoom.nl.