Nalaten aan IVN Westerkwartier e.o.

Misschien heb je behoefte om meer te doen voor een organisatie die je een warm hart toedraagt, zoals IVN Westerkwartier e.o.. Dat kan natuurlijk in de vorm van een eenmalige donatie, maar bijvoorbeeld ook in de vorm van een nalatenschap.

Testament


Nadenken over een testament is geen makkelijk onderwerp. Maar het is een geruststellend idee te weten dat alles goed geregeld is, als je er niet meer bent. In je testament kun je zelf bepalen hoe je nalatenschap precies wordt verdeeld. Maak je geen testament, dan bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. In je testament kun je er voor kiezen om, naast familie en vrienden, een deel van je nalatenschap te schenken aan IVN Westerkweartier e.o.
IVN Westerwkartier e.o. is afhankelijk van contributiegelden, subsidies, fondsen en donaties. Daarom zijn wij blij met iedere gift; klein of groot. Je kunt op de volgende manieren aan IVN nalaten.

Een legaat


Met een legaat bepaal je zelf welk deel van je erfenis je aan IVN wilt nalaten. Dat kan een vastgesteld bedrag zijn of een percentage van je nalatenschap, maar bijvoorbeeld ook een kunstvoorwerp, sieraad of je huis.

Een erfstelling


Je kunt IVN ook tot (mede-)erfgenaam benoemen. Deze manier van nalaten wordt erfstelling genoemd. Als alle rechten van anderen (legaten, boedelkosten en eventuele overige kosten en schulden) van de totale nalatenschap zijn afgetrokken, krijgen de erfgenamen hun deel. Belastingvrij nalaten IVN (en daarmee ook IVN Westerkwartier e.o.) is aangemerkt als ANBI, Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit houdt in dat wij geen erfbelasting (voorheen successierechten) hoeven te betalen. Je nalatenschap komt dus 100% ten goede aan onze IVN-afdeling.

Testament opmaken bij de notaris


Voor het opmaken van een testament heb je een notaris nodig. De notaris kan je informeren over welke mogelijkheden het beste bij jouw wensen passen.