Overig

Hoogeveensche Courant 08 september

Hoogeveen 12 september 2023

Ineens is de r in de maand, 4 maanden zaten we zonder die r en nu is die er weer. Was het dan vroeger niet zo dat je een eetlepel levertraan kreeg. Tot de r weer uit de maand verdween, dan was er weer genoeg dag- en zonlicht om je te behoeden voor allerlei narigheid. Tegenwoordig weten we nog veel meer over wat we nodig hebben om een beetje gezond de maanden met de r te doorstaan. Als de mensen, die zich bezighouden met het weer, verslag maken over de zomer van 2023, dan zijn ze toch wel een beetje geraakt door alles wat er aan weeromstandigheden voorbijkwam. De zomer in Nederland leek op een ‘ouderwetse’ zomer. Regen, zon, niet te koud of te warm. Een soort van alles wat zomer. En eigenlijk was dat ook wel zo. Plaatselijk was het soms wat natter. De Natuur werd ermee geholpen, de regen was een zegen. En vooruit, het werd groen, groener, groenst. In mijn tuin is het in jaren niet zo groen geweest als in deze zomer. Een prachtig resultaat is te zien op het dak van de bijkeuken en schuur. Zon, regen, warmte, de perfecte combi voor een prachtig groen dak. De regenmeter maakte soms overuren. En als we naar Brabant en Limburg keken dan viel het hier nog reuze mee. De maand augustus van dit jaar gaat de boeken in als een ‘normale’ augustusmaand qua weer. Een beetje van alles.
De kachel hoefde nog net niet aan, de was wilde niet best drogen, goed opletten met voedsel want voor je het wist zat er schimmel op. Ja, dat was echt wel een ‘normale’ maand.
Alleen, er ontbrak toch wel iets aan die normale maand augustus. De vlinder. Die ontbrak. Die was zo afwezig, dat het niet kenners opviel en kenners ‘ach en wee’ gingen roepen. Zo ontbrak in veel tuinen niet alleen de vlinder, ook alle andere insecten. Het koolwitje werd wel gezien, maar de kleurige vlinders bleven uit. Hier en daar werd er wel geroepen ‘oh, ik heb wel vlinders in de tuin’. Maar de hoeveelheid was aanmerkelijk minder. Op moment van schrijven valt er gestaag een miezerige regen. Ook niet echt vlinderweer, maar de berichten voor een mooie nazomer zijn zeer gunstig en wie weet brengt de vlinder dan nog wat kleur in de tuin. Laten we dat samen wensen, het zou mooi zijn.
Het koele en sombere voorjaar, de droge zomer en nazomer van 2022? Waar ligt het aan dat er zo weinig vlinders zijn. We vinden vlinders allemaal mooi, niemand uitgezonderd. Het prachtige gefladder in de lucht, opwarmen in de zon, slurpen bij de bloemen vol nectar. Wij omarmen massaal de vlinder. De afgelopen week zag ik in de Struuntuun van IVN in het Steenbergerpark, kleine vuurvlinders. Een opvallend vlindertje wat houdt van schraal grasland waarin, de waardplant, schapenzuring aanwezig is. Dan zitten we wel goed in het Steenbergerpark, daar zijn mooie stukjes groen waar vlinders wel blij van worden.
Zou het nog goedkomen, kunnen we het tij nog keren? Samen onze handen uit de mouwen!
Op de bres voor de Natuur.

Ontdek meer over

Deel deze pagina