Hoogeveen
IVN
zaterdag01jan2022

Een boom opzetten!

Er is veel te doen over CO2. Heel veel. Het verstoorde klimaat, de klimaatdoelen, de voor en tegenmensen. Boeren, burgers, buitenlui, er is veel te doen. Dat kan op heel veel gebieden inmiddels. Plant een boom, maak een levende tuin. Pak vaker de fiets of de trein. Vlieg minder of vermijd vliegreizen. Eet meer plant en minder dier, voorkom voedselverspilling, doe langer met kleding of draag tweedehands. Wees energiezuinig, wek je eigen zonnestroom op of voorkom hittestress en maak een sedumdak. Ga zo maar door, wij kunnen het verschil maken. Zeg nu zelf, voor elk wat wils. En alles bij elkaar zorgt ervoor dat de CO2 discussie nog lang gevoerd zal worden maar ook dat het langzaam beter gaat. Met het klimaat. Nee, het gaat niet slecht met het klimaat, dat kan ik ook schrijven. We verliezen dan misschien 500 dier, insect en plantensoorten, we krijgen er 1000 voor terug. Met alle gevolgen van dien, niet alles is leuk. Want je kunt er ziek van worden, jeuk van krijgen. Dat soort dingen in de Natuur, dat is niet zo aantrekkelijk en dat heeft wel met het veranderende klimaat te maken. Neem als voorbeeld de eikenprocessierups. Daar heeft iedereen inmiddels genoeg over gehoord of gelezen. We weten wat we ertegen kunnen doen toch? Vooral zorgen voor meer ondergroei langs weg en pad. Beter bermbeheer. Niet alles tegelijk afmaaien zodra het boven de grond komt. Goed voor beestjes, plaagbeestjes maar ook bijen en vlinders. Natuurlijk kunnen we ook nestkastjes ophangen, daarmee help je een vogeltje! En het vogeltje helpt weer tegen de invasie van de eikenprocessierups. Er moet echt eerst balans komen in vraag en aanbod, dat hebben we de afgelopen jaren systematisch afgebroken, nu is het tijd voor herstel. 
Ik heb eens gekeken naar de aantallen. In Hoogeveen met een totale oppervlakte van 2.764 hectare, waarvan 2.677 land en 87 water (100 hectare is 1 km2). Met 22.480 unieke adressen. Er wonen 18.002 huishoudens en er zijn in totaal 18.690 woningen. (bron: allecijfers.nl)
Als nu de helft van de huishoudens in Hoogeveen een boom zou planten? Dat zijn 9345 bomen extra in Hoogeveen. Het hoeft niet eens in je eigen tuin, je zou ook samen met de buren in je straat ergens een boom of meerdere bomen kunnen gaan planten. In overleg met de gemeente is er vast veel mogelijk. 9345 extra bomen. Wat doet dat met de CO2?
Bomen halen CO2 uit de lucht en vormen die via fotosynthese om tot zuurstof en plantmateriaal. Fotosynthese is het proces waarbij planten, onder invloed van zonlicht, water en koolstofdioxide omzetten in glucose en zuurstof.
Dat noemen we een win, win situatie. Daar kun je een boom over opzetten, maar het idee is zo gek nog niet.
Doe je mee? Plant een boom!

Tekst: Grietje Loof

2020-02-04