Hoogeveen
Amfibieën & reptielen
donderdag07mrt2019

Broeihopen Oude Kene 2019

2 maart 2019 om 8.30 uur op de Oude Kene aanwezig, het is rustig weer bijna geen wind en 3 graden warm. Het is een mooie ochtend om de broeihopen in de Oude Kene om te zetten en kijken hoeveel eieren de ringslangen hebben gelegd.
Er hadden zich 22 personen aangemeld via de site van het IVN Hoogeveen om mee te helpen.

Om 9.00 uur waren de meeste kinderen, ouders, buurtbewoners, mensen uit het AZC en andere vrijwiilgers aanwezig en konden we beginnen met de uitleg over de ringslang.  Gelukkig had ik weer genoeg hooivorken voor iedereen en andere gereedschappen mee. Al bij de uitleg hoe we een broeihoop om moeten werken kwam bij de vierde spit al een hoopje eieren tevoorschijn, het leek op een mooi resultaat voor dit jaar.
Er werd in 4 groepen gewerkt aan de broeihopen en 1 groep ging in de Oude Kene de ijsvogelwand op nieuw afsteken zodat de wanden weer recht zijn en de vogels er weer een gang in kunnen graven. Al vrij snel hadden de meeste groepen al ringslang eischalen gevonden, maar ook muizennesten, padden, tuinslakken en duizendpoten kwamen tevoorschijn.

Kinderen waren zo hard aan het werk dat ze alles vergaten, maar ze deden ook mooie vondsten, maar ook onze voorzitster van het IVN deed hard mee en kwam ook van alles tegen vooral veel plastic draden.

IVN Hoogeveen broeihopenTijdens een korte pauze met een beker chocolademelk en een koek werden de eerst vondsten al gedeeld met elkaar en het zag er naar uit dat er veel eischalen gevonden zouden worden. Voor 12.00 uur waren alle groepen klaar met de broeihopen, ze zien er weer goed uit en nu maar hopen dat de ringslangen er net zo over denken.

IVN Hoogeveen broeihopen
Alle eischalen hebben we in bakjes gedaan en die waren voller dan voorgaande jaren, dit bleek ook na telling zo te zijn. Hoop 1-2 aantal 246 eischalen. Hoop 3 aantal 220. Hoop 4 aantal 386. Hoop 5 aantal 122 eerste jaar.

IVN Hoogeveen broeihopenTotaal gevonden eischalen 964 stuks. Weer meer dan vorig jaar (631 stuks)

Dank aan iedereen die mee geholpen heeft met de broeihopen en ijsvogelwand werkzaamheden, de catering. Dank aan grondeigenaar Het Drentse landschap. Lenen van gereedschap Landschapsbeheer Drenthe en gemeente Hoogeveen.

IVN Hoogeveen broeihopenIVN Hoogeveen broeihopenTekst en foto's: Johan Scheeres