Cursus Tuinreservaten

>> U kunt zich voor deze cursus niet meer aanmelden, de aanmelddatum is verstreken.

Wat is er mooier dan een tuin waarin niet alleen U, maar ook allerlei dieren kunnen genieten?

Dieren voelen zich aangetrokken tot een tuin als zij daar voedsel vinden, zich kunnen voortplanten, beschutting en veiligheid vinden; wij genieten meer van een tuin als wij vlinders op de bloemen zien, bijen horen zoemen, vogels horen fluiten en een egel zien scharrelen.
Door onze tuin zó in te richten, dat allerlei dieren hiervan op één of andere manier gebruik maken, dragen wij bij aan de versterking van de biodiversiteit in onze leefomgeving. Daarnaast kan een natuurlijke tuin bijdragen aan onze gezondheid en ontspanning: groen doet goed, groen dempt het geluid, beschut tegen wind, zorgt voor verkoeling en rust, het hele jaar door. In deze cursus leren de deelnemers natuurvriendelijk tuinonderhoud.

De cursus Tuinreservaten wil iedereen met een tuin (-tje) of balkon allerlei praktische handvatten, met de nodige diepgang, geven om je eigen tuin om te toveren tot een natuurlijker en diervriendelijker omgeving.

Deelnemers leerden over natuurvriendelijk tuinonderhoud, welke planten aantrekkelijk zijn voor dieren, hoe de inrichting kan bijdragen om een oase voor dieren te creëren. In vijf bijeenkomsten kwam de theorie aan de orde en zijn wij praktisch aan de gang gegaan met ons tuinontwerp; daarnaast zijn wij twee keer op bezoek geweest bij een tuin om de daarin toegepaste ideeën te bekijken en te bespreken.

Voor deze cursus was geen speciale kennis van de natuur of tuinieren nodig!

In de cursus werd ook aandacht besteed aan het betrekken van kinderen bij de levende have in de tuin. Denk aan: een eigen appelboompje planten, beestjes zoeken, een vogelhuisje timmeren en dergelijke.
De cursus is ontworpen door IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, in samenwerking met Vroege Vogels van de VARA.
Iedere cursist ontving een uitgebreide cursusmap en het boek ‘Diervriendelijk Tuinieren’ van Adrian Thomas.

De cursus vond plaats op de volgende data: 10 maart, 31 maart, 22 april, 12 mei en 2 juni 2014. Van 19:30 tot 22:00.
De excursieochtenden werden tijdens de cursus overlegd.
De locatie was in Hoogeveen en werd bij aanmelding bekend gemaakt.
Na afloop van de cursus werd een deelnemerscertificaat verstrekt.
Het maximum aantal deelnemers was 10.