Studenten Alfa-college en natuureducatie

Studenten Alfa-college en natuureducatie

Groningen Haren 2 juli 2022

Eerstejaarsstudenten van de opleiding Medewerker Kinderopvang, Onderwijs en Bewegen hebben natuuractiviteiten ontworpen voor jonge kinderen (van groep 1 t/m 8). Natuur is een onderdeel van de lesmodule Mens & Maatschappij, en de docente had IVN-Groningen Haren benaderd als externe opdrachtgever. Dat verzoek hebben we belangstellend omarmd.

Om de studenten goed voor te bereiden hebben we in de klas een presentatie gegeven over IVN en zijn we met ze op excursie gegaan. Hierbij kregen ze opdrachtjes in de natuur, om zo te ervaren hoe leuk en educatief het kan zijn om met kinderen de natuur te beleven.

Maandag 27 en dinsdag 28 juni was het zo ver: de presentaties. Met enige zenuwen presenteerden de groepjes hun ideeën en uitwerkingen aan vrijwilligers van het IVN. De variatie was groot: van (muziek)kunst uit de natuur tot creatief met stoepplantjes, van bingokaarten over kriebelbeestjes tot luisteren en nadoen van vogelgeluiden, en het maken van je eigen lavendelparfum. Er was zelfs een groep die kinderen wilde leren determineren. Twee groepen hadden hun idee ook echt getest met jonge kinderen.

Een collage van boombladeren vormt een dierDe studenten gingen goed in op onze vragen en namen onze tips in ontvangst. De essentie van elke opdracht is om kinderen vertrouwd te laten raken met de natuur, te laten ontdekken en hun nieuwsgierigheid te prikkelen. Daarbij is het belangrijk dat je ook oog hebt voor de begeleiders en de veiligheid van de groep. Het kwam allemaal ter sprake bij de presentaties.Onze eindconclusie is dat er veel leuke ideeën zijn, die we in onze IVN-activiteiten kunnen gaan gebruiken. We denken daarbij in eerste instantie aan de projecten van de werkgroep Natuurkids.

We hopen en verwachten dat de studenten op hun stage en in hun werk hun enthousiasme voor de natuur overbrengen op de kinderen. Liefde en respect voor de natuur is belangrijk. Want waar mensen van houden, daar willen ze voor zorgen.

Hartelijk dank aan alle studenten en hun docenten voor twee inspirerende bijeenkomsten en bruikbaar materiaal!

Deel deze pagina