Achtergrondinformatie IVN Natuurgidsopleiding Groningen Haren

Welke planten en vogels kan ik verwachten in een nat grasland. En hoe bereid ik een excursie voor? Met de IVN Natuurgidsenopleiding ontwikkel je niet alleen een brede kennis over veldbiologie en landschapsecologie. Je leert ook hoe je activiteiten in de natuur organiseert en begeleidt, zoals wandelexcursies, jeugd-activiteiten en natuurwerkdagen.

Natuurgidsenopleiding

De opleiding bestaat uit vijf blokken waarin de volgende onderwerpen aan de orde komen

Tijdsinvestering

De opleiding duurt anderhalf jaar, met gemiddeld drie interactieve lessen per maand. Dit komt neer op twee binnenlessen op woensdagavond en één buitenles op zaterdagochtend. Tijdens de schoolvakanties is er geen les.

Daarnaast voer je tijdens de opleiding – individueel of in groepen – diverse opdrachten uit. Je werkt zo aan verdieping en specialisatie. Na een succesvolle afronding van de opleiding ontvang je het landelijk erkende diploma van IVN Natuurgids. Inmiddels hebben al meer dan 16.000 mensen in Nederland de IVN Natuurgidsen-opleiding gevolgd. Word jij één van onze gidsen?

Locatie en tijden

De Natuurgidsenopleiding loopt van februari 2023 tot juli 2024. De woensdaglessen zijn van 19:30 tot 22:00 uur. Deze lessen vinden plaats in het Terra MBO Groningen aan de Hereweg 99.
De zaterdaglessen duren van 9:00 tot 12:00 uur en vinden plaats op verschillende locaties.

Kosten

De opleiding kost € 350. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal. Lidmaatschap van een IVN-afdeling is verplicht. Ben je nog geen lid, dan is het verplicht lid te worden.

Informatieavond

Wil je weten of de opleiding iets voor jou is, kom dan naar de informatieavond:

Woensdag 28 september 2022
19.30-22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Terra MBO Groningen
Hereweg 99
9721 AA Groningen

Je ervaart hoe een lesavond verloopt en kunt vragen stellen aan het opleidingsteam. Graag vooraf aanmelden via ngo.grha@gmail.com.

Na deze avond kun je je aanmelden voor de opleiding via het aanmeldingsformulier dat op de website zal verschijnen.
Voordat je definitief wordt toegelaten vindt er eerst een kennismakingsgesprek plaats om samen te bespreken of de natuurgidsenopleiding iets voor je is.
Er kunnen in totaal 30 mensen meedoen. Bij te veel gegadigden zullen er mensen moeten afvallen.

Wij vinden het belangrijk dat je je realiseert dat de natuurgidsenopleiding geen veldbiologie-opleiding is. Uiteraard leer je ook veel over flora en fauna maar de gidsvaardigheden staan centraal.