

Excursies groeiende Wildeplanten-werkgroep zeer geslaagd
Ernst Flentge, juni 2018
De Plantenwerkgroep kent een geweldige groei. Vanuit de Natuurgidsen Opleidingen zijn vijf deelnemers lid geworden van onze werkgroep. Dat betekent veel kennismaken en opnieuw kijken hoe pakken we het aan.
De eerste geslaagde excursie was de Stinzenplantenexcursie in het Noorderplantsoen: ongeveer 23 deelnemers, zodat de groep gesplitst werd in tweeën. De NGO-leden konden ook hun bijdrage leveren en kijken hoe ervaren gidsen het aanpakken. Het weer droeg ook enorm bij aan een zeer geslaagd evenement.
De werkgroepavonden werden gevuld met een zakelijk gedeelte. Afstemmen wie doet wat en plannen maken. De oud-cursisten van de bomencursussen werden uitgenodigd om naar het Hasbruch te gaan. Een oud cultuur/productiebos bij Delmenhorst (Dld) met een kern van oerbos. Zeer indrukwekkende oude bomen en onderbegroeiïng. Zeer veel planten en boomsoorten werden genoteerd, waaronder zeldzame soorten zoals Bosbingelkruid, Goudveil, Bospaardestaart. Ook de tegelijk bloeiende Eenstijlige en Tweestijlige Meidoorn was voor velen een ervaring. De vogels waren duidelijk aanwezig. Een Zwarte specht hamerde er vrolijk op los in een stam die op de grond lag. Bijna een kwartier lang konden we hem goed waarnemen. Klap op de vuurpijl was natuurlijk de zeer oude bomen. De al sinds begin jaren 80 vermolmde en omgewaaide Amalieneiche en natuurlijk de Frederiekeneiche. Deze is al 1250 jaar oud. Voor iedereen weer een hoogtepunt om dit bos te beleven.
Dan de excursie naar de Wieden (Ov). Eerst voorlopen met de werkgroepleden. Wat een prachtige dag, gelukkig – of helaas – was het 31°C. Wandelend, sjokkend en drinkend kwamen al snel op 100 verschillende planten, zeggen, orchideeën, Blaasjeskruid, Krabbenscheer enzovoort. Er vloog een Roerdomp over en net uit de auto gestapt hoorden we een Wielewaal. En om ons heen tienduizenden libellen en juffers. Platbuik, Viervlek, Oeverlibel, Witsnuit, Juffersoorten. Fantastisch. En bovenal geen muggen of dazen. Weer zo’n topdag voor floristen. Geen drassig terrein en toch geen droge draad maar aan ons lijf…
En dan de excursie zelf. Helaas nog een enkele afmelding op het laatst. Met dertien deelnemers naar de Wieden bij Doosje (drie boerderijen). Nu was het regenachtig geweest. Het terrein was vochtig. En libellen… niet één zien vliegen. Allemaal in de begroeiing schuilend en kletsnat. Nu geen Roerdomp en Wielewaal, maar wel Tuinfluiter, Rietgors en andere.
Zeer leerzaam was dat de planten in een paar dagen tijd veel verder waren. Planten waren door het warme weer versneld in bloei gekomen. We zagen nu veel meer orchideeën en andere soorten. Wat kan de aanblik in een terrein in een paar dagen veranderen! Dinsdag voorlopen en zaterdag de excursie. Eerdere jaren hadden we al meer dan 150 soorten geteld. De deelnemers kwamen ook nu weer zeker aan hun trekken.
Al met al kan de werkgroep met acht leden weer een zonnige toekomst tegemoet gaan. En de excursies… wellicht weer wat dichter bij huis. Zeker nu we weer een opbouwende werkgroep zijn is nu aansluiten een goed moment.
Verslag en foto’s: Ernst Flentge