Boomgaard Paleis Soestdijk

 

Activiteiten

Gedurende het jaar worden diverse publieksactiviteiten georganiseerd zoals open dagen, workshops (enten, snoeien, stekken), bloemen plukdagen en oogstdagen. Voor kinderen (en volwassenen!) is er een natuurspeurtocht en bieden we allerlei natuuractiviteiten aan zoals grondboringen, beestjesbingo, voorleeshoekjes etc. Verder hangen er door de hele boomgaard heen kaarten met interessante weetjes over de natuur. We hebben ook vaak een herder met schapen op bezoek.

In de kwekerij/boomgaard is geen catering.
Er is wel een bescheiden toilet en een waterpunt.

witte reus vlieg op ligusterbloem

2023 Open dagen:

Op open dagen bent u welkom van 10.30 tot 15.00 uur.

In de lente kunt u de bloesem bewonderen. In de zomer kunt u bloemen plukken en in de herfst appels, peren en walnoten komen oogsten. Van harte welkom (gratis toegang, bloemen en fruit te koop)

Kom vanaf 8 juli voor een schappelijke prijs je eigen bosje bloemen plukken. Gifvrij! Alle inkomsten gaan terug in de kwekerij/boomgaard.

Of kom gewoon eens kijken naar de insecten die van onze bloemenzee genieten. Onze IVN-experts kunnen je er veel over vertellen.

Tijdens de open dagen zijn er diverse IVN experts aanwezig om wat te vertellen over planten, dieren en duurzaamheid.

bezoekers in moestuin
Foto: Eiko.nl

Locatie

De kwekerij/boomgaard ligt (een beetje verstopt achter oude beukenhagen) tegenover het Paleis aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg in Baarn, naast de Praamgracht.

Kom op de fiets! Er is maar zeer beperkt parkeergelegenheid. De kwekerij/boomgaard is ook te bereiken met bus 70.

IVN-Eemland beheert de kwekerij/boomgaard

drie mensen in pluktuin
Foto: Eiko.nl
IVN Coördinatoren Kwekerij/Boomgaard Paleis Soestdijk.
Vlnr:  Wim Kok, Els van Weering, Gerda Spruit.

Namens IVN-Eemland beheren wij met ongeveer twintig vrijwilligers de voormalige kwekerij/boomgaard van Paleis Soestdijk, in eigendom van de  MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG). Ons beheer is natuurlijk gif- en kunstmestvrij, met oog voor biodiversiteit en gericht op natuurbeleving en -educatie. vrijwilliger met kruiwagen bij wilde bloemen

Vrijwilligers welkom!!!

Wil je meewerken? Wij kunnen altijd handen gebruiken bij het snoeien, enten, bewateren, wieden, spitten, zaaien, poten, oogsten en bij open dagen. Meld je aan bij Wim Kok als je ons team wilt komen versterken.

Soestdijk paleis boomgaard bloesem 2020

In goed overleg met de eigenaren van Paleis Soestdijk willen wij deze prachtige plek verder opknappen en inrichten voor het verbouwen van lokaal duurzaam voedsel, natuurbeleving en educatie. Met respect voor de historie laten we zien dat je voedsel kunt produceren en tegelijkertijd de biodiversiteit kunt vergroten. Met deze boodschap willen we zoveel mogelijk mensen bereiken.

hommelnest

Biodiversiteit

Deze historische plek is niet alleen een klein paradijs voor mensen, ook dieren vinden er een goed onderkomen. Naast de meer gangbare diersoorten zoals konijnen, vossen en roodborstjes hebben we bijvoorbeeld de hazelworm, de das en diverse roofvogels kunnen waarnemen. Ook insecten voelen zich hier thuis. Met takkenrillen, dode bomen die we laten staan en rommelhoekjes bieden we schuilplaatsen aan egels, eekhoorns, muizen, vogels, bijen, hommels, vlinders, de ringslang en nog veel meer soorten.

ringslang

Voor meer informatie over de soorten die we hier aantreffen, kijk op waarneming.nl: Boomgaard Paleis Soestdijk Utrecht . Diverse IVN-ers hebben hun waarnemingen en foto’s al op waarneming.nl geplaatst. Er kan natuurlijk altijd meer bij; kom tijdens een open dag ook een keer fotograferen!

Achtergrond

Voor de overname door de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) is de kwekerij/boomgaard van Paleis Soestdijk vijftien  jaar lang niet onderhouden. Bramen overwoekerden de heesters en de fruitbomen waren veel te lang niet gesnoeid. In de kas overleefde alleen de oude druif.

In 2019 heeft de stichting Trees for Peace een gebruikersovereenkomst met MBEG gesloten. Deze overeenkomst is, eind 2020, overgenomen door IVN-Eemland met inzet van grotendeels dezelfde vrijwilligers. Het betreft een overeenkomst ‘om niet’ die aan het eind van ieder jaar met een jaar kan worden verlengd. We zijn blij dat we als IVN de gelegenheid krijgen om op deze prachtige plek onze boodschap over duurzaamheid uit te dragen.

Donateurs

Professionele support om niet

Luuk Mondé, hovenier en IVN natuurgids.

vlinder op appel