Nieuw onderdak voor gierzwaluwen Vogels

Nieuw onderdak voor gierzwaluwen

Eelde-Paterswolde 22 mei 2021

Sinds april dit jaar is Eelde maar liefst 33 gierzwaluwkasten rijker. Een flinke uitbreiding van de nestruimte op twee vertrouwde broedlocaties in het dorp. Precies op tijd om de in mei uit Zuidelijk Afrika terugkerende gierzwaluwen voldoende nestruimte te bieden. Coördinator Aafke Pot vertelt er meer over.

Waarom deze actie?
“Het ophangen van de kasten was hard nodig. Gebruikelijke nestplekken verdwijnen omdat we onze huizen simpelweg steeds degelijker bouwen. Ruimtes tussen dakpannen verdwijnen. Oude gebouwen worden gesloopt of gerenoveerd. En gaten en spleten in muren worden gedicht. Een speciale nestkast blijkt gelukkig een prima alternatief. Vooral als ze worden geplaatst op plekken waar de gierzwaluwen al jaar na jaar in kolonies terugkomen om te broeden. In het verleden hebben we al wel kasten opgehangen op deze plekken. Maar een deel was aan vervanging toe en er was ruimte voor uitbreiding van beide broedkolonies.”

Hoe hebben jullie het aangepakt?
“We zijn begonnen bij Vogelbescherming Nederland. Zij beheren het zogenaamde IJsvogelfonds, met gelden van De Nationale Postcodeloterij. Vanuit dat fonds kregen we een bijdrage om 30 kasten te maken. Vervolgens was het aan een eersteklas kastenbouwer, een topbeitser, een team kranige kastophangers en natuurlijk dankzij vele enthousiaste bewoners die graag zo’n kast aan hun gevel wilden. ”

Hoe nu verder?
“Gezien het aantal spontane reacties van buren is er nog gevelruimte genoeg voor meer kasten in de toekomst. Maar nu zijn eerst de gierzwaluwen aan de beurt. De eerste terugkomers zijn al gesignaleerd en zitten al in enkele kasten. Hopelijk zijn ze net zo enthousiast over hun nieuwe verblijven en zorgen ze voor veel nakomelingen, die dan natuurlijk in een volgend jaarweer terugkeren naar Eelde. Want als ze een kast eenmaal gebruiken keren ze elk jaar weer terug. Echt een feest voor de bewoners en voor ons natuurlijk.

Meer weten? Neem contact op met Aafke Pot: AafkeEllen@gmail.com

Foto: Aafke Pot / Tekst: Roger Groesz

Ontdek meer over

Deel deze pagina