Keileem voor de doe-het-zelvers onder de zwaluwen Vogels

Keileem voor de doe-het-zelvers onder de zwaluwen

Eelde-Paterswolde 23 mei 2021

Na de gierzwaluw zet IVN Eelde-Paterswolde zich dit voorjaar ook in om de huiszwaluwen te helpen aan sterke nestgelegenheid.  Anders dan de gierzwaluw, die dankbaar gebruik maakt van een kant en klare nestkast, zijn de huiszwaluwen handige doe-het-zelvers.  Ze kiezen graag zelf hun plek aan de gevel om daar  met  klei een nest op maat te bouwen.

Goed materiaal is alles.
Iedere klusser weet dat goed materiaal het verschil kan maken tussen een klasseklus of een prutsproject. En dat is nu net het probleem. Door het steeds verder dichtgroeien van waterpoelen en vijvers in de wijk Spierveen kunnen de zwaluwen niet meer bij het keileem. In het verleden is daarom geprobeerd om de oevers wat af te schrapen zodat de zwaluwen weer bij de klei konden, maar dat werkte helaas niet. Daarom is in navolging van het succesvolle project van Natuurmonumenten aan de Madijk in Eelderwolde Drentse rode keileem gekocht en op een viertal plaatsen in de wijk Spierveen en in het Bijenbos (aan de Helmerdijk) neergelegd. 

Eersteklas keileem
In deze handgemaakte keileemdepots kunnen de zwaluwen nu zelf eersteklas leem halen voor een nest dat ook echt keigoed blijft hangen. In Eelderwolde maakten de zwaluwen meteen dankbaar gebruik van de nieuwe leem. Dat was goed te zien aan de kleur van de nesten. Waar de oude nesten grijs van kleur waren zijn ze nu duidelijk geler van kleur.
We hopen dat de huiszwaluwen ook de keileemdepots in Spierveen en in het Bijenbos kunnen vinden en stevige nesten gaan bouwen aan de huizen in Spierveen. 

Vogelbescherming en Nationae Postcodeloterij
Het aanbrengen van de keileem is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het IJsvogelfonds van Vogelbescherming Nederland en de Nationale Postcodeloterij. En natuurlijk dankzij een groeiende groep vrijwilligers van IVN Eelde-Paterswolde.

Ook zin om mee te helpen?
Zin om actief te helpen in de bescherming van zwaluwen en andere natuur in je eigen buurt? Doe ook mee! En meld je aan als vrijwilliger. Of bezoek onze excursies of lezingen of word  lid of donateur van IVN Eelde-Paterswolde.

Foto: Aafke Pot / Tekst: Roger Groesz

Ontdek meer over

Deel deze pagina