Educatie

KranenburgHet doel van de werkgroep educatie is de natuur in al zijn facetten onder de aandacht te brengen. Ze doet dit door het organiseren van:
• lezingen
• cursussen
• workshops
• en daaraan verbonden excursies

Lezingen kunnen doorgaans door iedereen worden bijgewoond, een enkele keer zijn ze alleen voor leden. Ze zijn wel allemaal op deze site via de activiteiten te vinden en beslaan een breed spectrum van onderwerpen, van bijen tot het ontstaan van het landschap. Soms is opgave vooraf gewenst vanwege beperkte ruimte. Meestal zijn de lezingen gratis, maar een vrijwillige bijdrage (bv. voor de koffie) is altijd welkom.

Een cursus omvat meestal meerdere avonden en gaat altijd over de natuur. Een regelmatig terugkerende cursus is "De Natuurbelevingscursus". Dit is een basiscursus voor enthousiaste natuurliefhebbers die zo op een directe wijze kennis maken met de natuur in de omgeving. Doorgaans zijn aan dit soort cursussen kosten verbonden. Verder worden vaak minicursussen georganiseerd die bestaan uit een lezing en een excursie over hetzelfde onderwerp een paar dagen later.

Ook workshops staan op het programma. Dit zijn doe-avonden zoals bv. een workshop bodemkaarten, GPS, insectenhotels maken enz. Hier wordt vaker een vergoeding gevraagd, vooral als er materialen verbruikt worden.

Andere activiteiten

Daarnaast organiseren we ook educatieve activiteiten in samenwerking met:

• Vereniging ‘Groei en Bloei’
• Biblioplus
• of met andere werkgroepen van ons IVN, zoals de
  • Vogelwerkgroep (bv. vogelherkenning)
  • Schoolgidsen (projecten draaien op basisscholen)
  • Natuurgidsen (opleiding tot excursieleider)

Jaarverslag 2021 en Programma 2022

Het programma van 2021 ging in het geheel niet door en is grotendeels doorgezet naar dit jaar. Dus nodigen we ook dan je van harte uit bij onze lezingen en mini-cursussen:

Dag Datum Tijd Omschrijving
wo 9 mrt 20.00 Lezing over voedselbossen, door Stijn Heijs in MFA Knillis, Vortum-Mullem
ma 4 april 20.00 Lezing 'Word ook Bijenfan!' door Gerard Sonnemans in het Natuurpalet
do 2 juni 20.00 Minicursus insecten en plantenrelaties door Rien Kerstens in het Natuurpalet (1/3)
do 9 juni 20.00 Minicursus insecten en plantenrelaties door Rien Kerstens in het Natuurpalet (2/3)
za 11 juni 10.30 Excursie insecten en plantenrelaties door Rien Kerstens (3/3)
do 22 sep 20.00 Kennismaking met mossen door Jan Kersten en Riek van den Bosch in het Natuurpalet (1/2)
za

24 sep

  Mossenexcursie door Jan Kersten en Riek van den Bosch (2/2)
do 10 nov 20.00 Lezing 't is maar een berk door Gerard Compiet in MFC Het Kruispunt te Beugen

 In 2022 wordt nog een lezing door IVN De Groene Overlaat Cuijk georganiseerd voor de gezamenlijke IVN-afdelingen met als spreker Joop Schaminee, onderwerp: Levend verleden.  

De meeste cursussen en lezingen vinden plaats in MFC Het Kruispunt, Kerkplein 6, 5835 AT te Beugen. Actuele tijden en plaatsen vind je op de activiteiten pagina. Voor meer informatie en aanmelding kun je altijd contact opnemen met de coördinator van de werkgroep educatie: Angeline Aben, tel. 0485-383207 of via IVN De Maasvallei - Educatie.