Educatie

KranenburgHet doel van de werkgroep educatie is de natuur in al zijn facetten onder de aandacht te brengen. Ze doet dit door het organiseren van:
• lezingen
• cursussen
• workshops
• en daaraan verbonden excursies

Lezingen kunnen doorgaans door iedereen worden bijgewoond, een enkele keer zijn ze alleen voor leden. Ze zijn wel allemaal op deze site via de activiteiten te vinden en beslaan een breed spectrum van onderwerpen, van bijen tot het ontstaan van het landschap. Soms is opgave vooraf gewenst vanwege beperkte ruimte. Meestal zijn de lezingen gratis, maar een vrijwillige bijdrage (bv. voor de koffie) is altijd welkom.

Een cursus omvat meestal meerdere avonden en gaat altijd over de natuur. Een regelmatig terugkerende cursus is "De Natuurbelevingscursus". Dit is een basiscursus voor enthousiaste natuurliefhebbers die zo op een directe wijze kennis maken met de natuur in de omgeving. Doorgaans zijn aan dit soort cursussen kosten verbonden. Verder worden vaak minicursussen georganiseerd die bestaan uit een lezing en een excursie over hetzelfde onderwerp een paar dagen later.

Ook workshops staan op het programma. Dit zijn doe-avonden zoals bv. een workshop bodemkaarten, GPS, insectenhotels maken enz. Hier wordt vaker een vergoeding gevraagd, vooral als er materialen verbruikt worden.

Andere activiteiten

Daarnaast organiseren we ook educatieve activiteiten in samenwerking met:

• Vereniging ‘Groei en Bloei’
• Biblioplus
• of met andere werkgroepen van ons IVN, zoals de
  • Vogelwerkgroep (bv. vogelherkenning)
  • Schoolgidsen (projecten draaien op basisscholen)
  • Natuurgidsen (opleiding tot excursieleider)

Jaarverslag 2019 en Programma 2020

Steenmarters (foto Carlo Wijnen)Het programma van 2019 begon in januari met een lezing over de steenmarter. Carlo Wijnen vertelde o.a. over de levenswijze, voedselkeuze, territoriumgrootte en voortplanting van deze marterachtige. Maar ook welke overlast of schade de steenmarter kan aanrichten en wat je dan kunt doen. Foto Carlo Wijnen

In mei en juni volgde een 6-delige mini-insectencursus gegeven door Rien Kerstens. Middels fraaie foto’s en boeiend verteld, leerden de deelnemers over libellen, echte en basterdrupsen, vlinders, vliegen, muggen, bijen, wespen, mieren, wantsen en kevers. Tijdens de veldexcursies vertelde Rien waarop je moet letten om bepaalde beestjes te vinden.

In het kader van de Nacht van de Nacht vertelde Hendrik-Jan van Telgen over de invloed van licht op flora en fauna. Denk aan: zonder zon geen plantengroei, hoe werkt een mensenoog en hoe dat van dieren, en hoe kweekt men vandaag de dag slasoorten m.b.v. Ledverlichting.

Ook startte in het najaar de regionale Natuurgidsenopleiding, waaraan onze afdeling twee mentoren en zeven cursisten levert. December volgend jaar ronden ze deze intensieve opleiding af en kunnen ze excursies gaan leiden.

Het jaarprogramma werd afgesloten met de lezing Een vliegende kraai vangt altijd wat door Gerard Compiet. Hij vertelde de 36 toehoorders o.a. over hun ingewikkelde sociale leefwijze en dat ze zeker geen slechte naam verdienen. Door het horen van hun typische geluiden, weten de bezoekers nu ook dat kraaiachtigen bij de zangvogels horen.

We nodigen je van harte uit bij onze lezingen en mini-cursussen in 2020:

Dag Datum Tijd Omschrijving
wo 15 jan. 20.00 Lezing over klimaatverandering en bomen, door Henry Kuppen in De Heksenboom, Sint Anthonis
ma 30 mrt 20.00 Lezing 'Word ook Bijenfan!' door Gerard Sonnemans in het Natuurpalet
do 7 mei 20.00 Minicursus insecten en plantenrelaties door Rien Kerstens in het Natuurpalet (1/3)
do 14 mei 20.00 Minicursus insecten en plantenrelaties door Rien Kerstens in het Natuurpalet (2/3)
zo 17 mei 10.00 Excursie insecten en plantenrelaties door Rien Kerstens (3/3)
do 24 sep 20.00 Kennismaking met mossen door Jan Kersten en Riek van den Bosch in het Natuurpalet (1/2)
za 26 sep   Mossenexcursie door Jan Kersten en Riek van den Bosch (2/2)

De meeste cursussen en lezingen vinden plaats in onze ruimte ‘Het Natuurpalet’, Raetsingel 5 te Boxmeer. Actuele tijden en plaatsen vind je op de activiteiten pagina. Voor meer informatie en aanmelding kun je altijd contact opnemen met de coördinator van de werkgroep educatie: Angeline Aben, tel. 0485-383207 of via IVN De Maasvallei - Educatie.