Educatie

KranenburgHet doel van de werkgroep educatie is de natuur in al zijn facetten onder de aandacht te brengen. Ze doet dit door het organiseren van:
• lezingen
• cursussen
• workshops
• en daaraan verbonden excursies

Lezingen kunnen doorgaans door iedereen worden bijgewoond, een enkele keer zijn ze alleen voor leden. Ze zijn wel allemaal op deze site via de activiteiten te vinden en beslaan een breed spectrum van onderwerpen, van bijen tot het ontstaan van het landschap. Soms is opgave vooraf gewenst vanwege beperkte ruimte. Meestal zijn de lezingen gratis, maar een vrijwillige bijdrage (bv. voor de koffie) is altijd welkom.

Een cursus omvat meestal meerdere avonden en gaat altijd over de natuur. Een regelmatig terugkerende cursus is "De Natuurbelevingscursus". Dit is een basiscursus voor enthousiaste natuurliefhebbers die zo op een directe wijze kennis maken met de natuur in de omgeving. Doorgaans zijn aan dit soort cursussen kosten verbonden. Verder worden vaak minicursussen georganiseerd die bestaan uit een lezing en een excursie over hetzelfde onderwerp een paar dagen later.

Ook workshops staan op het programma. Dit zijn doe-avonden zoals bv. een workshop bodemkaarten, GPS, insectenhotels maken enz. Hier wordt vaker een vergoeding gevraagd, vooral als er materialen verbruikt worden.

Andere activiteiten

Daarnaast worden educatieve activiteiten georganiseerd in samenwerking met:

• Vereniging ‘Groei en Bloei’
• Biblioplus
• of met andere werkgroepen van ons IVN, zoals de
  • Vogelwerkgroep (bv. vogelherkenning)
  • Schoolgidsen (projecten draaien op basisscholen)
  • Natuurgidsen (opleiding tot excursieleider)

Programma

Samen met de IVN-afdelingen uit onze regio organiseerden we in 2015/2016 weer een Natuurgidsenopleiding. Onze afdeling werd weer verrijkt met vijf nieuwe natuurgidsen/excursieleiders. In 2017 komt weer een vogelcursus aan bod. Het  programma ziet er in 2017 als volgt uit:

Dag Datum Tijd Omschrijving
wo 25 jan. 20.00 Lezing 'Natuur aan huis en bedreigde vogels' door Hans Peeters
di 18 apr. 20.00 Vogelcursus door Gerard Compiet in Het Natuurpalet (1/3)
di 25 apr. 20.00 Vogelcursus door Gerard Compiet in Het Natuurpalet (2/3)
di 2 mei 20.00 Vogelcursus door Gerard Compiet in Het Natuurpalet (3/3)
di 22 aug. 20.00 Lezing 'Nachtvlinders' door Pieter van Breugel in Het Natuurpalet
di 26 sept. 20.00 Lezing 'Eetbare planten' door Ido Cranen in Het Natuurpalet
di 31 okt. 20.00 Lezing 'Bevers' in Het Natuurpalet

De meeste cursussen en lezingen vinden plaats in onze ruimte ‘Het Natuurpalet’, Raetsingel 5 te Boxmeer. Actuele tijden en plaatsen vind je op de activiteiten pagina. Voor meer informatie en aanmelding kun je altijd contact opnemen met de coördinator van de werkgroep educatie: Dorette van Loon, tel. 0478-636463, thmj.vanloon@hetnet.nl.