Educatie

KranenburgHet doel van de werkgroep educatie is de natuur in al zijn facetten onder de aandacht te brengen. Ze doet dit door het organiseren van:
• lezingen
• cursussen
• workshops
• en daaraan verbonden excursies

Lezingen kunnen doorgaans door iedereen worden bijgewoond, een enkele keer zijn ze alleen voor leden. Ze zijn wel allemaal op deze site via de activiteiten te vinden en beslaan een breed spectrum van onderwerpen, van bijen tot het ontstaan van het landschap. Soms is opgave vooraf gewenst vanwege beperkte ruimte. Meestal zijn de lezingen gratis, maar een vrijwillige bijdrage (bv. voor de koffie) is altijd welkom.

Een cursus omvat meestal meerdere avonden en gaat altijd over de natuur. Een regelmatig terugkerende cursus is "De Natuurbelevingscursus". Dit is een basiscursus voor enthousiaste natuurliefhebbers die zo op een directe wijze kennis maken met de natuur in de omgeving. Doorgaans zijn aan dit soort cursussen kosten verbonden. Verder worden vaak minicursussen georganiseerd die bestaan uit een lezing en een excursie over hetzelfde onderwerp een paar dagen later.

Ook workshops staan op het programma. Dit zijn doe-avonden zoals bv. een workshop bodemkaarten, GPS, insectenhotels maken enz. Hier wordt vaker een vergoeding gevraagd, vooral als er materialen verbruikt worden.

Andere activiteiten

Daarnaast organiseren we ook educatieve activiteiten in samenwerking met:

• Vereniging ‘Groei en Bloei’
• Biblioplus
• of met andere werkgroepen van ons IVN, zoals de
  • Vogelwerkgroep (bv. vogelherkenning)
  • Schoolgidsen (projecten draaien op basisscholen)
  • Natuurgidsen (opleiding tot excursieleider)

Jaarverslag 2020 en Programma 2021

Het programma van 2020 begon in januari met een lezing over klimaatverandering en bomen. Henry Kuppen vertelde o.a. over allerlei kwalen die oprukken mede als gevolg van de klimaatverandering. Hij had het daarbij niet alleen over ziektes maar ook over plagen als gevolg van de voor ons 'nieuwe insecten, zwammen, schimmels enzovoort'. Deze vormen een gevaar voor de bomen en de natuur. Ook sprak hij over de opkomst en aanpak van exoten die hier nog geen natuurlijke vijanden hebben. 

Nu onze klimaatverandering sneller gaat dan de natuur erop kan inspelen, zullen we meer last hebben dan normaal. Vergeet daarbij niet dat de natuur altijd al leverancier was en blijft van kwaaltjes en overlast.

Na de pauze vertoonde Henry beelden van positieve ontwikkelingen. Hij liet groene gebouwen zien. Waarbij groen betrekking heeft op duurzaamheid en op beplanting. Gebouwen waar de mens graag wil wonen en meer voor over heeft. Gebouwen ook die kunnen helpen bij de opslag van stikstof en koolstof. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten. 

Er waren om en nabij 100 bezoekersbij deze coproductie met De Groene Overlaat/Cuijk en Maas & Niers. Een mooi succes en voor herhaling vatbaar.


De verdere activiteiten werden om bekende redenen geannuleerd en grotendeels naar 2021 verplaatst. Dus nodigen we ook dan je van harte uit bij onze lezingen en mini-cursussen:

Dag Datum Tijd Omschrijving
wo 24 feb 20.00 Lezing over voedselbossen, door Stijn Heijs in MFA Knillis, Vortum-Mullem
do 20 mei 20.00 Minicursus insecten en plantenrelaties door Rien Kerstens in het Natuurpalet (1/3)
do 27 mei 20.00 Minicursus insecten en plantenrelaties door Rien Kerstens in het Natuurpalet (2/3)
za 29 mei 10.00 Excursie insecten en plantenrelaties door Rien Kerstens (3/3)
ma 6 sep 20.00 Lezing 'Word ook Bijenfan!' door Gerard Sonnemans in het Natuurpalet
do 23 sep 20.00 Kennismaking met mossen door Jan Kersten en Riek van den Bosch in het Natuurpalet (1/2)
za

25 sep

  Mossenexcursie door Jan Kersten en Riek van den Bosch (2/2)

De meeste cursussen en lezingen vinden plaats in onze ruimte ‘Het Natuurpalet’, Raetsingel 5 te Boxmeer. Actuele tijden en plaatsen vind je op de activiteiten pagina. Voor meer informatie en aanmelding kun je altijd contact opnemen met de coördinator van de werkgroep educatie: Angeline Aben, tel. 0485-383207 of via IVN De Maasvallei - Educatie.