Olst-Wijhe
Duurzaamheid
woensdag25sep2019

Geen plastic afval meer via rivieren naar zee

Vanuit IVN Overijssel wordt het komende najaar het programma Schone IJssel opgestart. Het project wordt hier in Overijssel ondersteund door de provincie, en is onderdeel van een landelijk programma Schone Rivieren dat we landelijk uitvoeren samen met Stichting De Noordzee en met Plastic Soup Foudation, en dat ondersteund wordt door Rijkswaterstaat (RWS). Het is een project dat de nodige aandacht en publiciteit zal krijgen.
In de aanpak landelijk (en ook in Overijssel) volgen we de 4 O’s: Opruimen, Onderzoeken, Ontdekken en Oplossen.

Momenteel worden er gesprekken gevoerd met de gemeentes en waar relevant met afvalverwerkers (zoals Rova en Circulus). Doel van het traject is ook om nieuwe mensen te betrekken bij de schoonheid en natuurlijke waarden van de rivier. We willen graag lokale verenigingen (bv sport of cultuur) werven die zich committeren om twee keer per jaar mee te doen aan opruimen van een stukje rivieroever. Maar ook acties voor Onderzoek en uiteraard Ontdekken. Vooral in dat laatste onderdeel denken we ook aan excursies of andere activiteiten waarbij burgers van jong tot oud kunnen leren over de bijzonderheid van de rivier. 

In het project werkt IVN Overijssel samen met de IVN afdelingen Wijhe-Olst, Zwolle en Deventer. Voor IVN Wijhe-Olst is Oege Verhagen het aanspreekpunt. 

Voor meer informatie zie: www.ivn.nl>schone-rivieren