Looserplas

Voormalig gebied met heide en vennen; eigendom van de zinkfabriek. De zinkfabriek is in 1892 opgericht door de gebroeders Dor.

Een jaar of tien geleden is men na uitvoerig overleg met allerlei instanties overgegaan tot het uitdiepen van het gebied om zo goedkoop zand te winnen voor de afdekking van de jarosietbekkens op het terrein van de zinkfabriek.

Hieruit is een prachtig natuurgebied ontstaan dat al snel door de Dorpleiners de Côte Dor genoemd werd; prachtig blauw water met mooie zandstranden. Er zijn veel bomen aangeplant en al snel leek het een natuurlijke plas. Tot op heden is het terrein niet verkocht. Natuurmonumenten heeft wel belangstelling maar wil eerst absoluut zeker weten dat de grond schoon is.

Intussen wordt de plas gebruikt om in te zwemmen wat overigens verboden is. Aan de zuidzijde staan in de zomer honderden plantjes Zonnedauw; een rood vleesetend plantje. In dit nieuwe gebied zijn nog niet zoveel aparte vogelsoorten gesignaleerd. Wel hebben zich al diverse eenden, de zwarte mees en de kuifmees laten zien.