Clubgebouw IVN Cranendonck

Nadat in maart  de overeenkomst met de gemeente is ondertekend, heeft de IVN-Afdeling in april 2021  ’t Honk, ook Kroenekraan genoemd  wegens verkoop door de Gemeenten Cranendonck  moeten verlaten. We hebben als Afdeling een tijdelijk nieuw onderkomen in de voormalige proefboerderij op Cranendonck.   Het bezoekadres is :   Jan van Schoonvorstlaan 11 te Soerendonk.

We noemen het nieuwe onderkomen weerom naar de Cranendonckse kraanvogel doch nu samengesteld en oud Nederlands gespeld: Crane en Craen wat samengevoegd  “Cranecraen” . 

De Herenboeren die ook een deel van de boerderij gebruiken,  hebben de naam “Baronie” op de luiken staan.

We zijn er qua ruimte op vooruit gegaan. Naast een ruime ontvangst hal met kapstokken en toilet,  heeft  de Afdeling een grote lesruimte, twee vergaderkamers, een keuken en een ruime opslagkamer voor al onze spulletjes.

Alle binnenactiviteiten van onze IVN afdeling kunnen hier zo veel mogelijk worden gepland.

Zoals  bestuurs- en ledenvergaderingen, knutselochtenden, lezingen, presentaties en cursussen.

Het onderhoud geschiedt door een ploeg enthousiaste vrijwilligers.

Op een paar honderd meter afstand van het nieuwe honk, ‘de Cranecraen’,  is een belevingstuin aangelegd door de tuinploeg. Gelegen bij het bijenhotel dat destijds door de ANV is gebouwd. En naast een hoogstam boomgaard en bosrand.  

In de belevingstuin is een Mollengang gegraven, een wilgentenen boomhut geplant en er zijn kabouterzitjes gezet.

Er is een blote voetenpad aangelegd en een flinke border met planten en bloemen. En natuurlijk een grasveld voor natuur educatie.

Daartoe is ook een bloembed aangelegd met een variatie aan planten met een hoog honing en stuifmeel  gehalte voor de bijen en hommels.

Coödinator onderhoud Honk:

Pieter van der Stoep

peetinge@upcmail.nl

P. S.  De groene schaftkeet die uiterst rechts bij het Honk staat zal, na opgeknapt te zijn, dienst doen als schuilhut bij de belevingstuin, doch verdekt opgesteld staan bij de bomenrand.