2019-06-21 Ecozone de Klomp

Aanwezig: Nico, Hans, Arie, Marja

 -

Even voor half twee zijn we bij het gebied. Hans en Wim waren hier al eerder. In het begin regende het een beetje, maar al snel konden de paraplu’s weer opgeruimde worden.

Bij de ingang van het gebied staat veel Grijskruid en zien we de eerste Zandblauwtjes en Blauwe knoop.

Opvallend is felroze bloeiende Pekbloem. Ook staat er veel Knoopkruid, mooi paars bloeiend. Het staat vol met Veldrus en Glad walstro. Al snel zien we de eerste orchissen, o.a. Gevlekte orchis en de Rietorchis in verschillende tinten. Regelmatig zien we Blauwe zegge, Egelboterbloem en Echte koekoeksbloem. Er zijn een aantal vennetjes, waar we de meest bijzondere planten kunnen noteren, o.a. Rode waterereprijs, Waterlepeltje (in grote hoeveelheden) en roze bloeiende Stijve moerasweegbree. Andere waterplanten zijn Waterpostelein, Veelstengelige waterbies, Gewone waterbies, Watermunt, Blaartrekkende boterbloem, Egelboterbloem, Grote waterweegbree, Watertorkruid, Gele waterkers, Poelruit, Echte valeriaan, Slanke waterkers en Gewone waternavel.

Arie haalde Schedefonteinkruid uit het water. Een bijzonder plant was ook de Kleverige ogentroost. Verder zien we mooie pollen Lange ereprijs, een mooie bloeiende Muskuskaasjeskruid en Rapunzelklokjes. Echter Hans vermoedt dat de laatste een doorgekweekte plant is. In de (ecologisch?) ingezaaide akkers staan veel Korenbloemen en zien we heel veel Slofhak. (Die laatste hadden we al een tijd niet meer gezien). Vanuit het gebied naar de auto’s vinden we nog Steenanjer, Ruige anjer en Korensla. Verder nog Buntgras, Zilverhaver, Slangenkruid en de Gele ganzenbloem.

Al met al hebben we over de 220 soorten genoteerd, waaronder weer een groot aantal grassen (46).

Marja

-