Hoor wie klopt daar!

Aa en Hunze 11 september 2023

De Grote Bonte Specht is een veel voorkomende vogel in Nederland en je hebt ook de Kleine – en de Middelste Bonte Specht.

De Grote Bonte Specht heeft een lengte van 23 tot 26 centimeter iets groter dan een spreeuw. Is van boven zwart en wit van onder en met grote witte schoudervlekken en een rode stuit. Alleen het mannetje heeft een rode vlek op zijn achterhoofd. De kruin van het vrouwtje is geheel zwart. Juveniele vogels hebben een geheel rode kruin en een roze stuit. Deze specht broedt in alle soorten bos, parken en tuinen. Ondanks dat deze vogel vrij schuw is bezoekt hij ‘s winters tuinen op zoek naar lekkernijen als pinda’s en vetbollen.

De specht verraad zich door zijn roffelende geluid, waarna hij even rond kijkt of iemand zijn getrommel gehoord heeft. Voelt hij zich verstoord dan zal hij wegvliegen, een paar vleugelslagen dan rust en opnieuw weer een paar vleugelslagen. Dit golvende vlieggedrag is typerend voor alle spechten. Een ander geluid is een kort en harde “ kiep” zoek dan in de boomtoppen waar je de specht voor zich uit zit te “kiepen”. Spechten speuren de bomen af op insecten, hierbij begint de vogel onderaan en gaat in een cirkel beweging naar boven over de bast. Is hij klaar dan gaat hij verder met de volgende boom. Spechten eten vooral de larven van kevers die zich onder de bast van naaldbomen ingraven, tijdens het hakken komt er hars uit de boom waaraan insecten blijven plakken. Dit is een makkelijke manier om voedsel te verzamelen en de specht komt later terug om vastgeplakte beestjes op zijn gemak op te eten. Ook noten, bessen en zaden worden gegeten.  Dennenappel worden vast geklemd in een gat in een boom waardoor de vogel de zaden makkelijker los krijgt. Dit hameren is te herkennen aan een pok, pok geluid. Krijgt de bonte specht de kans om een nestkastjes open te hakken dan zal hij de jonge zangvogeltjes aan zijn eigen jongen voeren. 

De Grote Bonte Specht hakt het liefst zijn nest uit in wat zachtere houtsoorten. De vogel begint een aantal verschillende gaten te hakken voor hij er een uitkiest om in te nestelen. Bij spechten is een nest maken onderdeel van het baltsgedrag en heeft het geen nut om nestkasten voor deze groep vogels op te hangen. Het vrouwtje legt 4 tot 6 witte eieren en als de jongen eind mei uitvliegen kan je ze regelmatig tegenkomen. Ze verraden zichzelf door geluid te maken en als ze dan wegvliegen voor gevaar missen ze vaak de boom waarnaar ze toevliegen. Je hoeft ze dan alleen tegen de boomstam aan te klemmen en vinden hun eigen weg weer.

De jonge vogels zijn een gemakkelijke prooi voor roofvogels die ze tijdens hun onoplettendheid gewoon van de boom plukken. Gelukkig is de Grote Bonte Specht toch de laatste jaren toegenomen.

 

De Zwarte Specht is een grote zwarte vogel van ongeveer 50 cm. Het mannetje heeft een rode kap, het vrouwtje alleen rood aan de nek en ze hebben gelen ogen. De ogen zijn geel. Deze specht is een vogel van grote oude bossen met veel rottend hout. In de bossen rond Gieten is deze grote specht nog volop waar te nemen maar zal voor de wandelaar vluchten. Rond de maand april wordt vooral in beuken een nestholte van 40 bij 15 cm gemaakt. Hierin legt het vrouwtje 3 tot 5 witte eieren. 

Ik heb een keer de balts mogen waarnemen en zal nooit vergeten wat voor een indruk dit op me gemaakt heeft, een cadeautje. De vogels waren zo met elkaar bezig dat ze me niet hoorden naderen en ik heb wel een kwartier of langer van dichtbij deze bijzondere vogel kunnen bekijken. Zoals zo vaak in de natuur beleef je de mooiste momenten onverwachts.

 

De Groene Specht zie je bij een beetje geluk af en toe. 

Deze vogel is groen met een rode kop en heeft een gele stuit en is licht grijsgroen op de onderzijde. De Groene Specht haalt zijn voedsel van de grond. Daar is hij op zoek is naar insecten. Omdat tachtig procent van zijn maaltje uit mieren bestaat worden mierenhopen vaak bezocht. Met zijn lange tong van wel tien centimeter zuigt hij de mieren uit hun nest. 

Mierenhopen zijn van levensbelang voor de groene specht maar ook voor ons willen we kunnen blijven genieten van deze aparte groene vogel.

Binnenkort als de bossen omgetoverd worden tot een kleurspektakel en daarna de bladeren naar beneden dwarrelen, kan je zo ie zo gemakkelijker vogels bekijken. Zo heeft elk seizoen zijn eigen betovering.

Willy van Houte

 

 

Deel deze pagina