Gentiaanblauwtje

Gentiaanblauwtje

Gentiaanblauwtje

De aanpak groep verricht zijn bezigheden op het Westerholt nabij Eext en het Ballooërveld . Het bestaat uit natuurbeheer en inventarisatie. Het project heeft tot doel het gentiaanblauwtje voor uitsterven te behoeden. Dus moeten we de leefomstandigheden van de bestaande populaties verbeteren en, indien mogelijk, de bestaande populaties vergroten. Het belangrijkste hierbij is dat het aantal klokjesgentianen, de waardplant, weer toe gaat nemen.

Natuurbeheer

De terreinbeheerder, het Staatsbosbeheer, maait regelmatig het gebied Eexterveld en het gras wordt afgevoerd. In het najaar van 2019 zijn door deze groep natuurbeheer plagstroken uitgestoken op het Ballooërveld-zuid. Op het deel aan de noordkant van het terrein is het afgestorven gras verwijderd.

Gentiaan blauwtje

Inventarisatie en onderzoek

Inventarisatie en onderzoek De inventarisaties van de klokjesgentianen en de hierop afgezette eitjes van het gentiaanblauwtje zijn in 2004 gestart op het Eexterveld. Dit gebeurt in de regel meerdere keren per seizoen. Hierbij tellen we in meerdere hokken van 10×10 meter. We tellen dan het aantal stengels en de daarop afgezette eitjes. De gegevens worden doorgegeven aan de Vlinderstichting. Afgelopen jaren is het gebied in gedeeltes in kaart gebracht. Zo weten we nu op welke delen van het terrein de klokjesgentianen bloeien en de vlinders kunnen vliegen.

gentiaanblauwtje

Voorlichting

Onder aan deze pagina is een document bijgevoegd met informatie over de boeiende levenscyclus van het gentiaanblauwtje. Zin om mee te doen in deze aanpak groep? Het biedt een prachtige kans om naast de ecologie rondom het gentiaanblauwtje, ook veel andere planten en vlinders te leren kennen.

Heeft u interesse in de aanpak groep Gentiaanblauwtjes : Klik dan hier.

Levenscyclus Gentiaanblauwtje

 

Klokjesgentiaan