Goed jaar voor de Wulpen in Drenthe

Aa en Hunze 8 oktober 2023

 

Met de boerenlandvogels gaat het niet goed maar dit jaar waren er veel jonge wulpen dankzij de Drentse aanpak.

Sinds het begin van het beschermingswerk ( vanaf 2018 ) haalde nog niet zoveel jongen de volwassen leeftijd, maar toch wisten 23 jongen succesvol uit te vliegen. Mogelijke zou zelfs 40 geweest kunnen zijn omdat niet alle jongen even goed zichtbaar zijn. Voor het onderzoeksgebied rond Ruinerwold en Dwingeloo was dit genoeg om de populatie in stand te houden. Een geweldig succes na meer dan 50 jaar, waar de wulpen populatie alleen maar daalde.

Nestbescherming blijft hard nodig omdat de meeste Wulpen in grasland broeden. Veel paren zijn nog niet klaar met broeden als begin mei de eerste snede gras wordt gemaaid. Om de nesten te beschermen werken boeren, weidevogelbeschermers, Landschapsbeheer Drenthe en het Kenniscentrum Akkervogels intensief samen. Nesten worden opgespoord en omrasterd met stroomdraad om roofvijanden buiten de deur te houden. Een zeer effectieve methode: zo’n 75% van die nesten slaagt tegen 20% van de onbeschermde nesten. 

Maar de kuikens zijn dan nog lang niet veilig. Veel jongen sneuvelen alsnog in de eerste week door werkzaamheden op het land of door roofvijanden. Meestal resulteert dat in een overleving die te laag is om de populatie op peil te houden, maar niet dit jaar!

Een van de redenen van het hoge uitvliegsucces is een experiment met ongemaaide randzones. Op diverse plekken zijn drie meter brede banen langs sloten ongemoeid gelaten om de jongen de benodigde extra dekking te bieden. De lijkt een verrassend eenvoudige en doeltreffende manier om de kuikens te helpen overleven. Als deze randzones bovendien onbemest blijven kan zich hier een gevarieerde kruidenrijke vegetatie ontwikkelen die rijk is aan insecten, het belangrijkste voedsel van de kuikens. 

Drenthe is samen met Overijssel dé wulpenprovincie van ons land. Nergens ter wereld broeden zoveel Wulpen per vierkante kilometer als in deze twee provincies. Het komend jaar willen we dit experiment dan ook zeker voortzetten. 

De aanpak waarin boeren samenwerken met beschermers, beleidsmakers en onderzoekers is geweldig. Hierdoor worden dit soort experimenten mogelijk maken en succesvol. Het wulpenonderzoek wordt uitgevoerd i.s.m. Landschapsbeheer Drenthe, Provincie Drenthe, Vogelbescherming Nederland en Stichting Haagvalken.

Deel deze pagina