Nationale Bijentelling

Van maandag 15 t/m woensdag 24 april is de Nationale Bijentelling 2024! In plaats van een weekend kun je dit jaar maar liefst 10 dagen bijen tellen. Dat kan overal; in je tuin, op je balkon, of ieder ander groen plekje in de buurt. Onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over hoe het gaat met de wilde bijen in Nederland.

Tel je mee? Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale Bijentelling.

Waarom bijen tellen?

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten.

Bij-les

Kun je wat hulp gebruiken bij het herkennen van bijen? Download dan het gratis Bijengidsje (PDF). Wil je nog dieper in de wereld van de wilde bij duiken? Doe dan de e-learning over bijen. Wil je weten hoe je je tuin diervriendelijk kan maken? Lees dan de tips.

Over de Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

 

 

  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina