Voedselbosjes

Natuurlijk oogsten op je plein

De oorsprong en productie van voedsel is voor veel kinderen ver-van-mijn-bed. Een bijkomend probleem is de toename van overgewicht onder kinderen. Onderzoek laat zien dat aandacht voor gezonde voeding en voedselproductie op school leidt tot een gezonder eetpatroon. We brengen met een Voedselbosje de voedselproductie daar waar kinderen zijn, zodat ze kennismaken met een gezonde en duurzame manier van eten. Daarnaast draagt een voedselbosje op het plein bij aan de bodemkwaliteit, klimaatadaptatie door een betere wateropvang en minder hittestress, en meer biodiversiteit.

Hoe werkt het?

Een Voedselbosje heeft een omvang van 30 vierkante meter en bestaat uit 30 soorten planten, struiken en bomen in 5 lagen. Dat betekent dat ze het hele jaar blijven staan en volgend jaar weer opbloeien. Van amandelboom tot bramenstruik en van kweepeer tot colakruid. De verschillende soorten bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de Voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar. Net als de grote voedselbossen is een Voedselbosje een heerlijke plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én mensen. Een basisschool of Kinderopvang/BSO-locatie adopteert een Voedselbosje voor minimaal 5 jaar.

Educatiemateriaal

Met de aanleg en het gebruik van Voedselbosjes nemen we kinderen mee in een nieuw verhaal over landbouw. Kinderen leren over duurzame voedselproductie met respect voor de natuur. Daarnaast leren ze over het effect van voeding op hun gezondheid. De lessen en activiteiten worden ondersteund door educatieve materialen. Het educatiemateriaal is geschikt voor leerlingen van 4-12 jaar. Voor kinderen tussen de 7 en 9 jaar is er ook een gastles ontwikkeld. Door het materiaal leren leerlingen hun Voedselbosje kennen en beleven, ze leren over de de planten erin, hoe deze verzorgd, geoogst en uiteindelijk bereid moeten worden.

Verhaal

Niet alleen de kinderen, maar ook hun omgeving leert over en van de Voedselbosjes. Leerkrachten en pedagogisch medewerkers zijn rechtstreeks betrokken en een belangrijke schakel in het overbrengen van het verhaal. Daarnaast worden ouders betrokken, net als mensen die bij de aanleg en beheer van de Voedselbosjes een rol spelen (agrariërs uit de buurt, NME-centra, hoveniers, vrijwilligers). Zo leren niet alleen de kinderen, maar ook hun omgeving over voedselproductie.

Aanbod Bereik en resultaat Uren IVN Materiaalkosten Totaal
Aanleg voedselbosjes en educatietraject met school 30m2 groene speel- en leeromgeving intensieve betrokkenheid. 30 kinderen en 10-15 betrokken volwassenen en volledige betrokkenheid school €4300 €31.000 €7.400