Een Tiny Forest in je eigen achtertuin!
Tiny Forests, iedereen er intussen al wel iets over gehoord. Gemeenten, scholen en buurten slaan dan de handen ineen om minibosjes aan te leggen midden in de stad. Maar wist je dat je ook zo’n Tiny Forest in je eigen tuin kunt aanleggen? Karin van Toor deed dit twee jaar geleden al, en wij interviewden haar over haar ervaringen. Lees hier het hele interview
Hallo Karin, jij hebt eigenlijk de primeur wat betreft een Tiny Forest in je eigen tuin toch? Jij was de eerste met een Tiny Forest die je helemaal zelf hebt ontwikkeld. Kun je hier iets over vertellen? Hoe kwam je bijvoorbeeld op het idee om dit te gaan doen?
Mijn man en ik hebben inderdaad het eerste ‘particuliere’ Tiny Forest geplant in de tuin van ons tweede huisje, in februari 2017. Wij wonen aan de rand van een bos dat voornamelijk bestaat uit exoten en zagen dat daar niet zo veel leeft. Het verschil in biodiversiteit tussen het bos en onze tuin is enorm, doordat wij in onze eigen tuin met name inheemse planten hebben gebruikt. Toen kwamen wij op het idee om een tweede huisje te kopen, om ook die tuin (vol exoten) te kunnen verruilen voor een Tiny Forest. Wij wilden graag een voedselbos creëren. Een voedselbos voor dieren, niet voor mensen!
Toen ik een artikel las over Tiny Forests in de Mens en Natuur wist ik dat deze methode perfect was voor onze tuin. Na een mailtje aan Daan Bleichrodt van IVN begon het balletje te rollen.
Wij worden zelf heel erg blij van ons Tiny Forest. Hiermee proberen we ook de boodschap uit te dragen naar buren, vrienden en andere geïnteresseerden dat je op een gemakkelijke en natuurlijke manier kunt bijdragen aan een gezondere wereld. Er leeft namelijk zo veel meer in ons Tiny Forest, dan in het bos achter de tuin.
Je noemt dat je een artikel had gelezen, en had gemaild met IVN. Maar dat is vast niet alles. Hoe heb je de ontwikkeling voor elkaar gekregen? Welke stappen waren nodig om dit allemaal in gang te zetten?
Eerst heb ik het artikel gelezen in de Mens en Natuur. Ik wilde hier meer over weten dus heb ik een mailtje gestuurd naar Daan Bleichrodt. Hij gaf mij een versie van het Tiny Forest handboek. Hierin stonden alle stappen beschreven die je moet nemen om een Tiny Forest aan te leggen. Gedurende het hele proces heb ik goed contact gehouden met Daan.
Ook kwam Shubhendu Sharma, bedenker van de Tiny Forest-methode, bij mij om een bodemonderzoek te doen in de tuin. We hebben de exoten uit de tuin verwijderd, de bodem bewerkt en bomen en struiken geplant. In de uitvoer hebben we, behalve het zware grondwerk, alles zelf gedaan, en ook zelf bekostigd.
Via subsidieregelingen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland konden we heel goedkoop aan kwalitatief goede planten komen.
Wat is het effect van het Tiny Forest op jouw tuin?
Wij zien een enorm verschil tussen ons Tiny Forest en het aangrenzende bos.
Toen we het Tiny Forest gingen aanplanten was de grond helemaal dood. Na twee maanden vonden we al de eerste regenwormen. De afgelopen twee jaar hebben we enorme toename aan biodiversiteit gezien: meer dan 60 verschillende soorten vogels, kikkers, salamanders, hazelwormen, eekhoorns en nog veel meer.
Ook in de hete zomer van afgelopen jaar zagen we een effect. Terwijl allerlei boompjes in de omgeving zijn doodgegaan door de droogte, was het Tiny Forest een groene oase. We hebben het bos wel (maar) 1x water gegeven, terwijl dat niet eens nodig was. Door de bijzondere bodembewerking houdt de grond vocht vast en zijn alle bomen blijven leven, en door blijven groeien. De boompjes zijn nu na twee jaar al meer dan 4 meter hoog!
Dus het effect van een Tiny Forest is enorm.
IVN is op zoek naar 20 enthousiastelingen die ook een eigen Tiny Forest in de tuin willen realiseren. Wat is jouw advies voor deze mensen die hier ook mee aan de slag willen gaan?
Zorg vooral dat je er enorm veel plezier in hebt. Dat is het allerbelangrijkste! Dan nog een praktische tip: zet stokken neer bij alle planten die op ongelijke grond staan. Zo voorkom je dat ze omvallen voordat ze goed en wel geworteld zijn.
Wil je verder nog iets kwijt?
Nou, er is enorm veel onrust rondom het klimaat op het moment. En soms kijken we dan naar de bestuurders en leiders. Ik heb gemerkt dat je zelf het verschil kunt maken, in je eigen omgeving. Een Tiny Forest is een prachtige stapsteen, op weg naar verandering.
Foto’s: Karin van Toor