Groen Werkt Beter: de Groene Basis

Een brainstorm tijdens een ommetje, een werkplek vol planten; er zijn veel manieren om je werkdag te vergroenen. Maar hoe geef je de natuur écht een plek in je werkdag?

Met ‘Groen Werkt Beter: de Groene Basis’ werken bedrijven ernaar om natuurinclusief werken de standaard te maken. IVN begeleidt een werkgroep uit het bedrijf vooral tijdens de opstart van het traject en kan ook tijdens het traject een rol spelen. De werkgroep heeft hier een leidende rol in.

De werkgroep werkt grotendeels zelfstandig aan de vragen welke groene interventies passen het beste bij de specifieke cultuur en situatie van het bedrijf en hoe krijg je medewerkers mee in deze natuurlijke manier van werken. Door natuurinclusief te werken profiteren bedrijven van de voordelen van natuur: aantrekkelijk werkgeverschap, gezondere en gelukkiger werknemers, minder ziekteverzuim, hogere efficiëntie en creativiteit.

Wat is Groen Werkt Beter: de Groene Basis?

Verandering kan alleen plaatsvinden wanneer dit breed binnen een bedrijf gedragen wordt. Met Groen Werkt Beter: de Groene Basis ondersteunt IVN bedrijven in het opstarten en begeleiden van deze verandering. We stellen samen een kernteam op die de rest van de organisatie mee gaat nemen in het opstarten van deze verandering: natuurinclusief werken de norm maken, passend bij de specifieke situatie van het bedrijf. Door natuur voor, na en tijdens de werkdag een plek te geven, bijvoorbeeld door meer buiten te vergaderen, te lunchwandelen of buiten te brainstormen.

Hoe doen we dit?

Om natuurinclusief werken binnen een bedrijf de norm te maken is een cultuurverandering nodig. En om het gebruik van natuur structureel een onderdeel te laten zijn van de bedrijfscultuur is gedragenheid onder medewerkers een vereiste. Met Groen Werkt Beter zorgen we in 5 sessies dat alle voorwaarden er zijn om aan deze gedragenheid te werken. In het Startgesprek worden het doel en de beschikbare middelen bepaald waarmee het kernteam aan de slag gaat. Tijdens de Kick-Off voor het Kernteam wordt een enthousiast, gemotiveerd en onderlegd kernteam opgestart van 3 tot 6 medewerkers. IVN ondersteunt dit kernteam in het opzetten van een bedrijf brede Kick-Off. IVN ondersteunt het kernteam nog twee keer tijdens een sessie halverwege het traject en achteraf. Optioneel is IVN ook inzetbaar voor ondersteuning of het uitvoeren van groene interventies.

Wat krijg je van IVN?

• Enthousiast en gemotiveerd kernteam
• Minimaal vijf begeleide sessies voor kernteam en (deel van) bedrijf

Wat vragen we van het bedrijf?

• Enthousiasme onder werknemers en in het management om natuur een structureel onderdeel te maken van de bedrijfscultuur
• 3 tot 6 enthousiaste werknemers die de ruimte krijgen om een kerngroep te vormen. Die kerngroep doorloopt het door IVN begeleide traject en maakt natuurinclusief werken binnen het bedrijf de norm.
• Een contactpersoon binnen het bedrijf voor afstemming van het traject
• Bereidheid te experimenteren met het verschillende vormen van natuurinclusief werken in het werkproces.
• Budget voor het fysiek binnen en buiten vergroenen van de bedrijf o.b.v. input uit de kerngroep.

Mooie kans voor bedrijven in Zuid-Holland: In 2023 kunnen twee bedrijven gratis deelnemen aan dit traject. Belangrijkste voorwaarde is dat de organisatie in Zuid-Holland gevestigd is. Meer weten? Lees hier verder en meld je aan.

Lees meer over dit traject

Contact

Aan de slag met dit traject? Neem dan contact op met Ruben Mulder: r.mulder@ivn.nl.

Over Groen Werkt Beter

Werkstress is en blijft een enorm probleem in Nederland, stress is beroepsziekte nummer één en kost werkgevers meer dan 3 miljard euro per jaar. Natuur werkt stressverlagend en rustgevend en kan het ziekteverzuim flink terugdringen, tot wel 20 procent! Een groene werkomgeving is bovendien een aantrekkelijke werkomgeving. Natuur zorgt voor meer creativiteit, vitaliteit, optimisme, daadkracht en een betere samenwerking. In dit whitepaper lees je wat natuur voor je kan betekenen. Met Groen Werkt Beter geef je natuur een plek op de werkvloer. Het aanbod bestaat uit de volgende onderdelen.

We adviseren graag welke optie het beste past bij jouw organisatie. Neem daarvoor contact op met projectleider Ruben Mulder: r.mulder@ivn.nl