Een gezonde Zeeuwse bodem

Een gezonde Zeeuwse bodem

De groene revolutie Zeeland 24 september 2020

Voor de natuur zijn al die stenen op het plein, in de tuin en op straat niet fijn. Daar kan bijna niks in leven. Gelukkig kan je wel makkelijk wat doen om de bodem en de dieren een handje te helpen.

Tegel eruit, plant erin!

Haal tegels uit je tuin of uit je buurt en vervang ze door groen! In je achtertuin, op het schoolplein, maar in de buurt kan ook. Met een geveltuin bijvoorbeeld! Extra leuk als je er met de hele straat of wijk mee aan de slag gaat. De straat ziet er een stuk gezelliger uit en het is ook nog eens goed voor de natuur.

Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning. Geveltuintjes zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Check van tevoren de regels in jouw gemeente. In de meeste gemeentes mag je tot anderhalve stoeptegel voor je gevel weghalen, mits je er daarna nog goed langs kunt lopen én je de stoeptegels bewaart. Tip: zet de stoeptegels dwars, als ‘muurtje’. Daarachter maak je jouw tuintje. Hoe? Kijk het filmpje hieronder!

Accepteer cookies

Tuintips

Wil je een gezonder bodemleven in je tuin? Volg de 7 tips van NIOO-KNAW!

  1. Zorg dat een zo groot mogelijk stuk van je tuin onbetegeld is. 
  2. Hou de grond in je tuin het hele jaar door zoveel mogelijk bedekt. Gebruik bodembedekkende planten, en kies soorten die van nature in de streek thuishoren.
  3. Snoei de vaste planten niet in de herfst maar pas in het voorjaar, en ploeg niet elke maand je tuin om – zelfs niet elk jaar. 
  4. Laat bladeren zoveel mogelijk liggen: dat is voedsel voor het bodemleven! 
  5. Door oude takken of boomstammen in je tuin te leggen, trek je meer bodemdieren aan. Of  maak ergens een hoopje oude bakstenen, potscherven en/of dakpannen. 
  6. Diversiteit in je tuin is goed, ook wat betreft het soort bodem. Dus op een zandige bodem meer rijke grond, en op rijke grond ook wat (schaarse) zanderige plekken. 
  7. Mest? Gebruik niet te veel, en gebruik organische mest in plaats van kunstmest. En bestrijdingsmiddelen? Afblijven!

Bodemdieren

Bodemdieren zijn erg belangrijk voor het gezond houden van de bodem. Ze eten resten op van dode planten en dieren. De resten die de bodemdiertjes niet kunnen gebruiken, worden door schimmels en bacteriën afgebroken tot voedingsstoffen voor planten. Met hun gewoel en gegraaf maken regenwormen de bodem luchtig en mengen ze de aarde.

Met de tips hierboven kun je al een heleboel verbeteren. Ben je benieuwd hoe het met het bodemleven in jouw tuin gesteld is? Ga op onderzoek uit! In de IVN webwinkel hebben we allerlei materialen die je daarbij kunnen helpen:

Begin oktober zijn de jaarlijkse Bodemdierendagen. Dan kun je het bodemleven in jouw tuin tellen en doorgeven, en ontdekken we zo hoe het met de Nederlandse bodem gaat. Meer informatie daarover vind je op www.bodemdierendagen.nl.

Meer doe-tips om het bodemleven te ontdekken? Vraag het gratis digitale bodemdieren-doeboekje aan! 

Deel deze pagina