Natuureducatie Oudewater en Montfoort

Ben jij leerkracht op een van de scholen in Oudewater of Montfoort en ga je met een natuurthema aan de slag? Op deze pagina vind je allerlei informatie om praktisch aan de slag te gaan. Je vindt er leskisten, gastlessen, een natuurkaart, een natuurkalender en digitale lestips.

Leskisten te leen

Wil je in één keer alles wat je voor een leuke natuurles nodig hebt bij jullie op school hebben staan? Leen dan één van de leskisten vanuit de Bibliotheek Oudewater. In een leskist vind je een docentenhandleiding met lessugesties, werkbladen en een handig overzicht van de materialen. Daarnaast zitten in de kist zo goed als alle materialen die je voor de lessen nodig hebt. Momenteel zijn de volgende leskisten te leen:

Kijk op deze pagina voor meer over de inhoud, het gebruik en het lenen van de leskisten.

Gastlessen

Vanuit verschillende organisaties zijn er gratis en betaalde gastlessen en excursies op het gebied van natuureducatie te boeken. We hebben dit voor jullie verzameld in een overzicht. Dit overzicht is onderverdeeld in een regionaal- en landelijk aanbod. Het regionaal aanbod is samengesteld vanuit een uitvraag onder lokale organisaties. Er kan zelf contact opgenomen worden met de organisaties, de gegevens staan genoteerd bij contactpersoon. De tabel wordt gedurende het jaar verder aangevuld.

Aanbod gastlessen en excursies

Natuurkalender

Naast onderstaande lestips kan je ook gebruik maken van de natuurkalender 2023. In deze natuurkalender vind je allerlei natuurdagen, verspreid over de seizoenen. Dit zijn dagen waar jij als leerkracht iets mee kunt doen. Je kunt meedoen, zoals met boomfeestdag of met de bodemdierendagen. Maar je kunt er ook op de dag zelf kort aandacht te besteden in de klas. Bijvoorbeeld tijdens de dagopening, een kringgesprek of voor of na een pauze.

Bijna al deze dagen komen jaarlijks terug rond dezelfde datum. Lees je over een leuke dag, maar is deze al in 2023 geweest? Zet ‘m dan in je schoolkalender voor 2024!

IVN Groene jaarkalender 2024

Natuurkaart Oudewater

De natuurkaart van Oudewater is speciaal voor de scholen in Oudewater gemaakt. Deze Natuurkaart Oudewater groep 1 tm 8 bevat allerlei natuuractiviteiten in de buurt waar je samen met je klas mee aan de slag kan. Voor verschillende groepen zijn verschillende opdrachten bedacht, maar uiteraard is het ook mogelijk om met eigen opdrachten de natuur dichtbij op te zoeken.

Er is een pdf met alles lessen in één document: Natuurkaart Oudewater groep 1 tm 8. Daarnaast zijn de lessen ook per groep gesplitst, deze vind je bij de beschrijving hieronder.

Wil je als school in Montfoort of Linschoten hier ook mee aan de slag? Dat kan met een aantal opdrachten uit de natuurkaart gelukkig ook. Je moet dan alleen zelf kijken waar je de opdrachten met de klas wil uitvoeren.

Inhoud van de natuurkaart

Roodkapje op het schoolplein – groep 1 & 2
De leerlingen worden op het schoolplein meegenomen in het verhaal van Roodkapje met zang en beweging.
Natuurkaart Oudewater groep 1-2

Spellenparcours – groep 3 & 4
Op dit veldje gaan de leerlingen in een circuit aan de slag met allerlei natuuropdrachten zoals een bosbingo en het maken van een natuurkunstwerk.
Ter hoogte van de straten Dijkveld en Vliet, 3421 CH Oudewater
Natuurkaart Oudewater groep 3-4

Onderzoek in het Veenweidepark – groep 5 & 6
Het veenweidepark is een prachtig natuurgebied waar veel te beleven is. In een circuit gaan de leerlingen aan de slag met natuuropdrachten. Daarnaast is er een zoek & vind kaart om het gebied te verkennen.
Te bereiken via de Ruige Weide (ter hoogte van nr 6, 3421 TH Oudewater) of ter hoogte van Dijkgraafl aan 156, 3421XA
Natuurkaart Oudewater groep 5-6

Taalavontuur in de natuur – groep 7 & 8
Naast het tennisveld ligt een mooi klein parkje. Hier gaan de leerlingen aan de slag met een taalopdracht en het maken van een Funda advertentie voor dieren.
Ter hoogte van Touwslag 6, 3421 JG Oudewater
Natuurkaart Oudewater groep 7-8

Digitale lestips

Ga je binnenkort aan de slag met een natuurthema? Kijk dan op deze speciale pagina naar de lijst met lestips of er passend onderwijsmateriaal voor jou tussen staat. Al het materiaal is gratis digitaal te bekijken of te leen. We maken in het overzicht geen onderscheid in groepen, veel lesmateriaal bestaat uit lessen voor meerdere groepen. Als er lesmateriaal voor een specifieke groep is, staat dat er wel bij vermeld.

Wil je liever het overzicht als document op je computer opslaan? Dat kan ook. Let dan wel op dat het overzicht aangevuld kan worden zodra er nieuw lesmateriaal is verschenen.
Digitaal natuuronderwijs update 2024