Leskisten Oudewater en Montfoort

 

Ben jij leerkracht op één van de scholen in Oudewater of Montfoort en wil je aan de slag met een thema als bijen en bloemen, slootjes of voedseleducatie? Leen dan één van de leskisten die IVN Natuureducatie beschikbaar stelt via de Bibliotheek Oudewater. Hieronder vind je meer informatie over het lenen en geven we je een alvast voorproefje van de leskisten.

Hoe werkt het lenen?

Het uitleen- en verzamelpunt voor de leskisten is de Bibliotheek Oudewater (Kluwen 7, 3421 KZ Oudewater). Hier kunnen leerkrachten of hulpouders gereserveerde leskisten komen ophalen en terugbrengen. Doe dit bij voorkeur op:

Andere ophaal- of terugbrengmomenten zijn mogelijk in overleg met de bibliotheek. De bibliotheek is op dinsdagen en donderdagen gesloten.

Voor het schooljaar 2022-2023 zijn er acht periodes om de kisten te lenen. Elke periode bestaat uit drie weken (met een paar uitzonderingen i.v.m. de vakanties). Voor de winterperiode is een nieuwe leskist voor de bovenbouw beschikbaar: overwinteren & het weer.

Week Ophalen Terugbrengen Beschikbaarheid
3-6 16 of 18 jan 6 of 8 febr Bijen en bloemen: Vrij
Slootjesonderzoek: Vrij
Smaakleskist: Vrij
Overwinteren & het weer: Vrij
8-12 20 of 22 febr 20 of 22 maart Bijen en bloemen: Gereserveerd
Slootjesonderzoek: Vrij
Smaakleskist: Vrij
14-16 3 of 5 april 17 of 19 april Bijen en bloemen: Gereserveerd
Slootjesonderzoek: Vrij
Smaakleskist: Vrij
Overwinteren & het weer: Vrij
19-22 8 of 10 mei 29 of 31 mei Bijen en bloemen: Vrij
Slootjesonderzoek: Vrij
Smaakleskist: Vrij
Overwinteren & het weer: Vrij
24-27 12 of 14 juni 3 of 5 juli Bijen en bloemen: Vrij
Slootjesonderzoek: Vrij
Smaakleskist: Vrij
Overwinteren & het weer: Vrij

Laatst bijgewerkt: 22 februari 2023

Reserveren IVN-leskist Oudewater

Via het onderstaande formulier kunnen basisschoolleerkrachten en hulpouders in Oudewater en Montfoort één van onze leskisten reserveren. Bekijk altijd eerst de meest actuele beschikbaarheid en de informatie over het ophalen en terugbrengen van de materialen bij de Bibliotheek Oudewater.

"*" geeft vereiste velden aan

Gewenste leskist*
Gewenste uitleenperiode*

Wil je de meest actuele beschikbaarheid weten of heb je een vraag over het lenen van de IVN-leskisten in Oudewater of Montfoort? Stuur dan een mailtje naar Jip van den Boom.

Nu te leen:

Leskist ‘Bijen en bloemen’ (groep 1 t/m 4)
Met de leskist bijen en bloemen gaan jij en de leerlingen in verschillende lessen aan de slag met dit thema. Ze leren meer over de bij, maar ook over het verschil tussen een bij, wesp en hommel. Daarnaast ontdekken de leerlingen uit welke onderdelen een bloem bestaat en dat je er ook mee kunt kleuren!

 

Je kunt een van de lessen kiezen om te geven of meerdere, daar ben je helemaal vrij in. Voor groep 1/2 zijn drie lessen beschikbaar, voor groep 3/4 zijn er twee lessen en een aanvullende doe-opdracht beschikbaar.

Leskist ‘Slootjesonderzoek’ (groep 5 t/m 8)
Droogvallend of altijd nat, met of zonder dikke laag kroos, wemelend van de dieren en planten, of juist leeg en stil? Met dit lespakket ga je samen met de klas de sloot ontdekken. Welke dieren en planten er leven, hoe alles in de sloot met elkaar samenhangt en hoe je kunt onderzoeken hoe gezond de sloot is. De leerlingen worden geprikkeld om zelf op avontuur te gaan, te ontdekken en te onderzoeken.

 

In dit lespakket zitten 5 lessen van ongeveer een uur per stuk. Je kunt ze los geven of in serie. De lessen zijn voor groep 5 t/m 8. De lessen zijn in eerste instantie voor groep 5/6 waarbij elke les een differentiatieopdracht heeft voor groep 7/8. Zo kan jij als leerkracht zelf bepalen hoe de les eruit komt te zien.

De Smaakleskist (groep 1 t/m 8)
Als kinderen jong meekrijgen wat gezond eetgedrag is, dan is de kans groot dat zij dit gedrag de rest van hun leven meenemen. De Smaaklessen in de Smaakleskist helpen leerlingen om een goede relatie op te bouwen met gezond, gevarieerd en verantwoord voedsel. Elk van de lessen gaat uit van ervaringsleren en zelf ontdekken staat centraal.

 

Al het servies en keukengerei zit in de leskist, zelf hoef je alleen nog voor bepaalde (verse) voedselproducten te zorgen. De duur van Smaaklessen varieert tussen de 30 en 60 minuten en er zijn lessen voor groep 1 t/m 8.

Leskist ‘Overwinteren & het weer’ (groep 5 t/m 8) 
De verwarming wordt een standje hoger gezet en iedereen heeft een lekkere dikke warme jas aan. Zo overleef je makkelijk deze kou! Maar hoe overleven dieren de winter? Aan de hand van Youtubefilmpjes van presentatrice Iris Hesseling gaan de leerlingen aan de slag met twee opdrachten: vogels tellen en een wintervacht testen. Daarnaast zitten er twee opdrachten over het weer in: zelf een wolk maken en het maken van een regenmeter. Want hoe komt het dat het weer steeds verandert en waar komt die regen toch vandaan?