Digitaal lesmateriaal

Red de Krommies – voedselverspilling (na aanmelden)

Waarom groeit een Kromkommer krom? En hoe komt een wortel aan twee benen? En willen mensen eigenlijk wel kromme groente en fruit kopen? Deze en andere vragen staan centraal in het lespakket van Red de Krommies. Red de Krommies is een kosteloos lespakket voor kinderen van groep 5-6 over de verspilling van kromme groente en fruit. De kinderen leren op een speelse manier waarom kromme groente en fruit niet in de supermarkt ligt terwijl het wel vers, veilig en lekker is. Ook gaan de leerlingen op onderzoek uit om te ontdekken wat er moet gebeuren om deze vorm van verspilling tegen te gaan.

Lespakketten van OERRR (Natuurmonumenten)

Wil jij met je klas een les aan de natuur besteden? Dat kan met de lespakketten van OERRR. Er zijn op dit moment lespakketten beschikbaar over de egel, de wilde bijen en over wilde bloemen. De lespakketten zijn voor de hele school (wilde bloemen) of voor de bovenbouw (egel en bijen) en bestaan uit een aantal informatieve lesbrieven, een aantal doe-opdrachten en extra materiaal en filmpjes ter ondersteuning.

Aan de slag met Plasticsoep

Voor het basisonderwijs heeft de Plastic Soup Foundation avontuurlijk lesmateriaal met een ondersteunende digitale omgeving (LessonUp) over de plasticsoep ontwikkeld. Het materiaal is gratis online beschikbaar. Doen jullie liever iets buiten het klaslokaal? Doe dan een Trash Hunt of organiseer een sponsoractie voor Plastic Soup Foundation.

Milieuscan van de school

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Om ook leerlingen vertrouwd te maken met dit thema en hen te betrekken bij het verduurzamen van de eigen school heeft Dutch Green Building Council een les voor groep 6, 7 en 8 gemaakt. Door middel van een milieuscan met 10 scorekaarten brengen leerlingen zelfstandig de duurzaamheid van de school in kaart. Daarmee ontdekken zij wat er goed gaat en wat voor verbetering vatbaar is. Zij presenteren hun bevindingen en aanbevelingen aan de klas en de directeur.

Hoe klimaatproof is jouw schoolplein?

In deze les ga je met jouw klas (groep 5 t/m 8) onderzoek doen hoe klimaatproof jullie schoolplein is. Aan de hand van drie proeven komen jullie erachter welke gevolgen klimaatverandering heeft voor het schoolplein en/of de wijk. Daarna bedenken de leerlingen verschillende acties die jullie kunnen ondernemen om je omgeving beter bestand te maken tegen het veranderende klimaat. Tot slot schrijven jullie met de hele klas hier een brief over aan de gemeenteraad. Voor de leerkrachten is er een uitgebreide lesbrief.

Schooltuin een jaar rond met je handen in de grond

DE SCHOOLTUIN is een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Bij de schooltuinfilm zijn zes spannende lessen ontwikkeld. Bij deze lessen horen ook werkbladen, opdrachten en spellen.

Duurzaamheid en eetbare insecten

Ga met de leerlingen van groep 7 en 8 aan de slag met een duurzame toekomst voor voeding. Het eten van insecten is hier een onderdeel van. Je kunt zelfs een insecten-proefpakketje bestellen!

10 natuurthema’s voor op je schoolplein

Op zoek naar inspiratie voor natuurlessen op het schoolplein? Hier vind je tien natuurthema’s, gespecificeerd naar verschillende groepen en met uitgebreide handleiding. Voor elk seizoen wat wils! Leer met je leerlingen meer over vogels, knoppen, weer, bloemen, vlinders, bijen, beestjes, spinnen, blaadjes en slakken.

Nationale Buitenlesdag

In de databank van de Nationale Buitenlesdag vind je meer dan 150 uitgewerkte buitenlessen. Met behulp van de filters kun je makkelijk opdrachten vinden voor jouw groep en een bepaald vak. Sorteer op datum of populariteit, download de lessen en ga aan de slag!

Jong Leren Eten

Jong Leren Eten hecht veel waarde aan lessen over gezonde en duurzame voeding gecombineerd met ervaringsgericht leren met praktische vaardigheden. De lesmaterialen zijn gebundeld volgens de 3 pijlers van Jong Leren Eten: moestuinieren, koken & proeven en boerderijeducatie.

Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming biedt diverse lesmaterialen aan over hoe leuk en mooi vogels zijn, maar ook over hun bescherming. Via hun eigen lessenpagina kan je eenvoudig zoeken op vogels, doelessen, soortgroepen, seizoenen, evenementen, vakken, binnen- en buitenactiviteit en werkvorm.

Daarnaast start de Vogelbescherming elk voorjaar met Beleef de Lente in de klas. Via live webcams kan je in de klas alle avonturen van vogels zoals ooievaar of de steenuil meebeleven! Beleef de Lente in de klas biedt veel gratis lesmateriaal voor het primair onderwijs: van ‘informatiesnack’ tot compleet project.

Watereducatie

Watereducatie.nl brengt het educatieve aanbod over water naar school. Denk bijvoorbeeld aan lesmaterialen, projecten, filmpjes en excursies.

Zwerfafval

Geef les over zwerfafval en afval recyclen. Gebruik een van de gratis lesmaterialen van Nederland Schoon en/of doe mee met de landelijke opschoondag.

Nederland Zoemt

Kom in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Bekijk het lesmateriaal hier.

De grote plantenjacht (na aanmelden)

Een lesproject van vijf lessen, waarbij leerlingen van groep 5, 6, 7 of 8 de omgeving van de school onderzoeken en in kaart brengen. Ze onderzoeken de gelijkenis en verschillen tussen planten en dieren, ze gaan natuurschatten verzamelen & bestuderen en ze maken een actieplan om de biodiversiteit rond de school te vergroten.

Vlinderstichting

De Vlinderstichting heeft verschillende lessen ontwikkeld: vlinderlessen in de klas en buiten vlinders kijken. De achtergrondinformatie en lesideeën vind je op hun website.

Liever aan de slag met echte vlinders in de klas? Dat kan met het kweekpakket van De Vlinderstichting. Je ontvangt een pakket met eitjes, rupsen en poppen van het groot koolwitje. Deze kan je in de klas opkweken tot vlinders. Leuk om te doen en onvergetelijk voor de kinderen! De koolwitjes zijn via De Vlinderstichting verkrijgbaar en worden met de post verstuurd gedurende de periode maart-september. Online is er voor dit project ook lesmateriaal voor alle groepen beschikbaar.

Toekomstkunde

Toekomstkunde van het Wereld Natuurfonds is gratis lesmateriaal voor groep 3 t/m 8. Als leraar gebruik je Toekomstkunde om belangrijke onderwerpen rondom wilde dieren, duurzaamheid, natuur en klimaat op een leuke en eenvoudige manier te behandelen in jouw groep.

Je hebt toegang tot een database met veel lesmateriaal van Toekomstkunde (groep 5 t/m 8) en Toekomstkunde Junior (groep 3 en 4). De lessen zijn een aanvulling op bestaande vakgebieden zoals wereldoriëntatie, aardrijkskunde en burgerschap. Kinderen kunnen zelfstandig met het materiaal aan de slag en begrijpen daardoor wat zij zelf kunnen doen voor een duurzame toekomst.

YouTube natuurlespakket voor groep 7&8

Door naar YouTube filmpjes met informatie en opdrachten te kijken, leren de leerlingen over acht belangrijke natuuronderwerpen én worden ze aan het werk gezet. Presentatrice Iris neemt de leerlingen mee in de wereld van bodemdieren, de waterkringloop en het belang van bijen. Per seizoen zijn er twee series onderwerpen beschikbaar.

Wetenschapsknooppunt Leiden

Aan de hand van het lesmateriaal van het Wetenschapsknooppunt Leiden leren de kinderen over wetenschap en onderzoek doen. Je kunt aan de slag met het weer & klimaat of ‘hoe overleven planten?‘. Let op, de lessen moet je via een formulier aanvragen, maar zijn wel gratis.

Zonnepanelen op het schooldak

Steeds meer basisscholen krijgen zonnepanelen op hun dak. Een goede gelegenheid om hier ook tijdens de lessen aandacht aan te besteden! Wat doet een zonnepaneel en hoeveel kunnen de panelen gedurende het jaar opwekken? De module zonne-energie van Energieke Scholen gaat hier op in.
Let op, het lesmateriaal is enigzins verouderd (gemaakt in 2011).

Natuurwijs

Natuurwijs heeft als missie om alle kinderen van Nederland met natuur in contact te brengen. Naast natuurdagen met kinderen, inspireren ze leerkrachten, pedagogisch medewerkers en ouders/grootouders om hen te helpen bij deze missie. Op deze pagina vind je ruim 100 natuuropdrachten om zelf met kinderen naar buiten te gaan, die je gratis kunt downloaden.