In de zorg

 

Groen is gezond! Of het nou lente is, zomer, herfst of winter: iedereen kent het heerlijke gevoel dat je overhoudt na een wandeling in het bos, zonnebaden in het park of uitwaaien op het strand. In de natuur voel je je meer ontspannen. Je voelt je lekkerder in je lijf. Je hebt meer energie. Kortom: de natuur doet ons goed. Dat de natuur goed is voor onze fysieke gezondheid en ons geestelijk welbevinden wisten we bij IVN natuurlijk al. Inmiddels wordt dit ook onomstotelijk bewezen door tienduizenden wetenschappelijke artikelen wereldwijd.

IVN zet zich in, ook in Overijssel, om alle mensen toegang tot natuur en natuurbeleving te bieden. Juist ook kwetsbare groepen zoals ouderen in verpleeghuizen of mensen met psychische zorgklachten. Dit doen we door middel van wetenschappelijk bewezen groene interventies en samenwerking in de zorgbranche.

Sinds 2020 zijn we hoofduitvoerder van het provinciale project Natuur & Zorg, onderdeel van het provinciale uitvoeringsprogramma Natuur voor Elkaar. We werken samen met diverse provinciale en landelijke organisaties, waaronder Natuur en Milieu Overijssel, Landschap Overijssel, Green Mental Health, VU Amsterdam, Alles is Gezondheid etc.

Kijk voor meer informatie over dit project Natuur & Zorg op www.natuurvoorelkaar.nl/zorg of neem contact op met
Ard van Winden van IVN Overijssel via a.van.winden@ivn.nl .

Ervaringen in Overijssel

In Overijssel zijn ervaringen met:

  • De ouderenzorg: sinds 2015 werken we met diverse zorginstellingen met het landelijke programma Grijs, Groen & Gelukkig. Grijs, Groen en Gelukkig In 2016 is gestart met samenwerkingsprojecten met Zorgspectrum ’t Zand, zorggroep Raalte en de Posten in Enschede. Met deze “Groen & gelukkige” partners werken we aan duurzame vergroening van de ouderenzorg. Lees hier meer over Grijs, Groen & Gelukkig in Overijssel.
  • Ziekenhuizen: Deventer ziekenhuis
  • GGZ: sinds 2020 zijn we gestart om ook samen te werken met de GGZ en een samenwerkingsverband gestart met de Dimence groep. Lees hier meer over de samenwerking.
  • Natuurwandelingen: In 2019 zijn we gestart met Gezond Natuur Wandelen in Deventer en Ommen. In deze gemeenten kunnen buurtbewoners wekelijks aansluiten bij een wandeling. De wandeling start altijd vanaf dezelfde plek met vaste vrijwilligers. Na een wandeling van ongeveer een uur sluit de wandelgroep af met koffie en thee. In het najaar van 2021 gaan we aan de slag met het uitrollen van Gezond Natuur Wandelen in Raalte en Oldenzaal. Lees hier meer over Gezond Natuur Wandelen in Overijssel.