Kind & Natuur

 

IVN werkt aan een (be)leefwereld waar contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is, zodat ze spelenderwijs een band opbouwen met de natuur. Thuis, in de buurt en op school. Zo ontdekken kinderen zelf de waarde van de natuur. Goed voor het kind en goed voor de natuur! In Overijssel doen we dat onder andere door Tiny Forests en groene en gezonde schoolpleinen.

Tiny Forests

In 2015 kwam het eerste Tiny Forest naar Nederland, in Zaandam. In 2017 is ook de aanleg van het eerste Overijsselse Tiny Forest gestart, namelijk in de wijk Stadshagen in Zwolle.

Een Tiny Forest is een klein, dichtbegroeid bos ter grootte van een tennisbaan. Door zorgvuldige voorbereiding van de grond en de grote plantdichtheid groeit het bos snel en kent het een grote biodiversiteit. Een Tiny Forest biedt kinderen en buurtbewoners de kans om nauw betrokken te zijn bij het bos. Natuurbeleving en langdurige betrokkenheid van de buurt staat centraal, ook na de aanleg.

Kinderen en buurtbewoners zien hun ‘eigen’ bomen groeien en er ontstaat een prettige groene plek in de wijk. Met behulp van het Tiny Forest lesmateriaal leren kinderen over het belang van bomen en bossen, tijdens lessen waarin ze veel zelf mogen ontdekken en ervaren. In het aangrenzende buitenlokaal kunnen leerkrachten les geven, leerlingen hun musical opvoeren en buurtbewoners elkaar ontmoeten en activiteiten organiseren. IVN Overijssel begeleidt het proces, provincie Overijssel maakt Tiny Forest mede mogelijk. Bekijk onderstaande infographic voor meer informatie over Tiny Forest Zwolle.

TF
Klik op de afbeelding voor een vergroting (PDF) van de infographic.

Onze droom is om op meerdere plekken in provincie Overijssel een Tiny Forest te realiseren. Weet je een plek? Laat het ons weten! 

Groene schoolpleinen

Samen met de provincie, Natuur en Milieu Overijssel en de Stichting Springzaad werken we aan de ambitie om alle schoolpleinen in de provincie Overijssel te vergroenen. In 2018-2019 starten we met ongeveer 60 scholen, verspreid over de provincie. Werk je op een school en wil je ook een groen schoolplein? Geïnteresseerde scholen zijn van harte welkom op één van de startbijeenkomsten. groeneschoolpleinenoverijssel@ivn.nl. Benieuwd naar de goede voorbeelden in Overijssel? Kijk opnatuurvoorelkaar.nl/groeneschoolpleinen

groen
Het vernieuwde én groene schoolplein van het Carmel College in Salland. Foto’s door Tamara Reijers.

Wil je als school of scholenkoepel ook je plein(en) groener en gezonder maken? Neem contact op IVN Overijssel voor een vrijblijvend gesprek.

Nationale Buitenlesdag, Modderdag & IVN Slootjesdagen

IVN vindt het belangrijk dat kinderen naar buiten gaan om te spelen én te leren. Buiten zijn maakt kinderen fitter, slimmer en socialer. Daarom organiseert IVN, in samenwerking met Jantje Beton, de Nationale Buitenlesdag. In Overijssel deden in 2017 ruim 100 scholen mee, door les te geven in de open lucht. Daarnaast organiseert IVN de jaarlijkse IVN Slootjesdagen en Modderdag. Zo brengen we nog meer kinderen in contact met de natuur dichtbij.