Natuur & Recreatie

 

Recreatie in de natuur versterkt de band tussen mens en natuur. Tegelijkertijd is het belangrijk dat door natuurrecreatie geen schade ontstaat aan de natuur. Daarom werkt IVN aan het vergroten van draagvlak voor de instandhouding van de Nederlandse natuur, zodat we daar nu en in de toekomst van kunnen blijven genieten. Recreatieondernemers zien wij als de schakel tussen de natuur en haar bezoekers. Daarom leidt IVN Overijssel binnen het programma ‘Gastheer van het Landschap’ horeca- en recreatieondernemers op tot gastheren van het gebied waarin zij werken.

IVN Gastheer van het Landschap

Tijdens het programma IVN Gastheer van het Landschap worden ondernemers zich meer bewust van de meerwaarde van natuur voor hun onderneming. Ondernemers leren onder andere  over de ontstaansgeschiedenis van het landschap, de bijzondere waarden van de natuur en de kenmerkende flora en fauna. Samen met andere deelnemers van het programma en (lokale) partijen bouwen ondernemers aan een duurzaam recreatienetwerk dat gezamenlijk de kwaliteiten van het gebied uitdraagt.

In samenwerking ontwikkelen de ondernemers activiteiten en natuurbelevingsconcepten, waarmee ze de bezoekers enthousiasmeren voor natuur, hen een optimale beleving bieden en waarmee ze het gebied gezamenlijk op de kaart zetten.  Een extra service, die elke onderneming én het gebied aantrekkelijker maakt! Lees meer over het IVN programma Gastheer van het Landschap.

In Overijssel zijn al meer dan 350 Gastheren opgeleid in Salland, Weerribben-Wieden, IJsseldelta en Twente. De ambitie van IVN Overijssel is om het Gastheer van het Landschap programma te realiseren in alle regio’s in Overijssel.

GvhL
Ondernemers ontdekken het gebied in en rondom Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug tijdens de veldexcursie.

Ben jij horeca- of recreatieondernemer in Overijssel en wil je meer weten over het prachtige landschap en de natuur in de omgeving waarin jij gastheer of gastvrouw bent? Neem dan contact op.

Als gemeente interesse om in jouw regio een netwerk op te starten van trotse en bewuste Gastheren van het Landschap? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Beleefweken in Overijssel 2022

Dit jaar vinden in oktober in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal en het Nationaal Park Weerribben-Wieden de beleefweken plaats. Wil je als (toekomstig) Gastheer van het Landschap een activiteit of iets anders aanbieden? Graag!

Kijk hier voor de Weerribben-Wieden & hier voor Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal