Jongeren

 

IVN Overijssel gelooft dat jongeren, met hun frisse blik en creatieve ideeën, veel kunnen bijdragen aan oplossingen voor actuele vraagstukken. Daarnaast zijn de jongeren van nu de generatie van de toekomst, het is daarom belangrijk om hun stem te laten horen.

IVN Jongeren Adviesbureau

Met het IVN Jongeren Adviesbureau denken jongeren mee met bedrijven en (overheids)organisaties over duurzame oplossingen voor actuele vraagstukken. Ze openen de ogen van besluitvormers en stimuleren hiermee vernieuwing in een organisatie. Door jongeren te betrekken bij beleid heeft het meer kans van slagen. Bovendien willen jongeren graag als gelijkwaardige partner meedenken over vraagstukken die hen aangaan. Een win-win situatie!

IVN Overijssel zorgt ervoor dat leerlingen uit het voortgezet onderwijs en het MBO kennismaken met een (lokaal) vraagstuk. Om te komen tot een advies, doen de jongeren onderzoek, gaan ze in dialoog met experts, dragen ze mogelijke oplossingen en ideeën aan en presenteren ze deze bevindingen aan de organisatie. Vervolgens gaat de organisatie met de adviezen van de jongeren aan de slag.

Overijsselse jongeren dachten onder andere mee met Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug over de vraag: ‘Wat vinden betrokkenen, zoals ondernemers en bewoners, belangrijk in hún Nationaal Park?’ Hun conclusie: de natuur staat voorop, maar er zijn volop kansen om te ondernemen, recreëren en wonen. Het team van de Sallandse Heuvelrug neemt de frisse en creatieve ideeën van de jongeren mee in hun marketingplan.

Heb je als overheid, bedrijf of organisatie ook een probleem waarbij je de ideeën van jongeren kunt gebruiken? Bekijk de mogelijkheden voor een IVN Jongeren Adviesbureau en neem contact op met Thea Peters van IVN Overijssel.

Junior Rangers

IVN Junior Rangers zijn jongeren die met elkaar op pad te gaan in het natuurgebied waar ze dichtbij wonen. IVN Junior Rangers helpen met het beheer, behoud en ontwikkeling van het natuurgebied waar ze dichtbij wonen. Ze gaan dan bijvoorbeeld met de boswachter op pad of helpen met tellingen van roofvogels, vlinders of muizen.

JR
Junior Rangers aan het werk in hún Nationale Park in Overijssel.

In Overijssel zijn de IVN Junior Rangers actief in Nationaal Park Weerriben-Wieden en de Sallandse Heuvelrug. Jongeren – vanaf de brugklas van het voortgezet onderwijs – zijn van harte welkom bij de IVN Junior Rangers. Kijk op www.juniorrangers.nl voor meer informatie.