Landschap

Ondernemers in actie voor de Veluwe 

Gelderland 29 september 2023

Dagverslag Veluwe Netwerkbijeenkomst op donderdag 29 september 2023.  

De Veluwe trekt jaarlijks veel bezoekers die komen genieten van de prachtige omgeving. Steeds meer mensen trekken in hun vrije tijd graag de natuur in. Of het nu gaat om een overnachting aan de rand van het bos of een dagje uit op het water, in de natuur is altijd wat te ontdekken en er valt zoveel over te vertellen. Vaak kloppen bezoekers met vragen over de natuur of het Veluwse landschap aan bij de hotelreceptie, de eigenaar van de camping of de lokale fietsverhuurder. Het is dan ook geweldig dat recreatieondernemers in Gelderland zich actief inzetten voor de natuur. Op 28 september 2023 kwamen deze groene ondernemers bij elkaar op de Veluwe Netwerkbijeenkomst.

Ondernemers in actie voor de Veluwe

Op de Veluwe zijn honderden recreatieondernemers opgeleid door IVN Gelderland, bijvoorbeeld via cursussen zoals ‘Gastheer/vrouw van het Landschap‘ of ‘Natuur op je Park‘. Deze ondernemers zijn opgeleid tot natuurbelevingsexpert. Zij ontwikkelen bijvoorbeeld activiteiten of natuurbelevingsconcepten en zetten ze zich in om de biodiversiteit te verhogen op hun terrein. 

Samenwerken met de natuur

Op 28 september 2023 kwamen deze groene ondernemers samen tijdens de Netwerkbijeenkomst voor alle recreatiebedrijven op de Veluwe, die plaatsvond in Het Aardhuis op Kroondomein het Loo. Mirjam Koedoot van IVN Gelderland opende de bijeekomst: ‘Er zijn grote opgaven zoals biodiversiteitsverlies en droogte op de Veluwe. Juist in deze tijd is het belangrijk om de recreatiesector te enthousiasmeren zich in te zetten voor de natuur op hun terrein en omgeving. Als een groeiende groep campings, vakantieparken en hotels natuurinclusief handelen, dan maakt dat écht een verschil’.

De dag bood een inspirerend programma met sprekers als Robin van Milligen van Green Key en Elisah Pals van Zero Waste. Zij deelden waardevolle inzichten over natuurinclusief ondernemen. ‘Goedkoop single use vervangen door herbruikbaar en duurzame producten zorgt voor een kwalitatief hogere beleving bij gasten. Gasten kunnen dat vaak echt waarderen’, aldus Elisah Pals. 

Daarnaast kregen de aanwezige ondernemers de kans om te luisteren naar de verhalen van drie bevlogen ondernemers die hun ervaringen deelden over ondernemen op de Veluwe: Margreet van Witte Berken Natuurhotel in Epe, Petra van Zenzez Hotel & Lounge in Apeldoorn en Judith van Buitenplaats Beekhuizen in Velp. Zo vertelde Margreet van Witte Berken Natuurhotel: ‘Wij bieden onze gasten excursies aan met bijvoorbeeld een ecoloog of de lokale imker, ook staat er een verrekijker op de leesplank op alle kamers om mee naar buiten te nemen’.

 

Verbindingen en toekomstige samenwerking

De netwerkbijeenkomst bood deelnemers de kans om andere recreatieondernemers te ontmoeten die dezelfde passie voor de Veluwse natuur hebben. Het was een dag waarop het belang van duurzaamheid en natuur op de Veluwe opnieuw werd bevestigd, én duidelijk werd dat een groeiende groep ondernemers zich wil inzetten voor de kwaliteit van de Veluwse natuur.

‘Veluwe op 1 en IVN Natuureducatie hebben dezelfde missie, namelijk werken aan balans tussen natuur en recreatie. Veluwe is een top bestemming en met elkaar moeten we ervoor zorgen dat de Veluwe dit ook aan kan. Het helpt enorm als ondernemers kunnen uitwisselen over hoe je biodiversiteit versterkt, of natuurbeleving aanbiedt, en een handelingsperspectief geeft aan gasten. Ondernemers hebben behoefte om ervaringen te delen, zo’n dag als vandaag levert daar een concrete bijdrage aan’, blikt Patricia Verhelst van Veluwe op 1 terug.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina