Landschap

200 Veluwse recreatieondernemers opgeleid tot natuurbelevingsexpert

Gelderland 28 november 2023

Een groep van 19 recreatieondernemers uit Rheden heeft vandaag de IVN-cursus Gastheer/-vrouw van het Landschap afgerond. Ze ontvingen het certificaat uit handen van wethouder Ronald ter Hoeven van de gemeente Rheden. Met het afronden van deze cursus heeft de Veluwe de mijlpaal bereikt van tweehonderd Gastheren en -vrouwen van het Landschap. Deze recreatieondernemers zetten zich actief in voor de natuur en natuurbeleving op de Veluwe.

De ondernemers uit Rheden zijn in oktober gestart met de vierdaagse natuurcursus. Op het programma stonden excursies, workshops en lezingen. De cursisten bezochten diverse natuurgebieden, landgoederen, kastelen en leerden over cultuurhistorie, flora en fauna. Met zoveel ervaringen en kennis op zak, kunnen de recreatieondernemers hun gasten nóg beter vertellen over de rijke natuur op de Veluwe. Ook leerden ze over wat de Veluwse natuur nodig heeft om in de toekomst robuust te blijven.

Ook de eigenaren van Camping Boszicht in Laag-Soeren deden mee aan de cursus: “We hebben onze omgeving beter leren kennen. Ook plekken waar we zelf niet vaak komen zoals de uiterwaarden en kastelen. Deze nieuwe kennis willen we gaan gebruiken voor een fiets- en wandelroute boekje voor onze campinggasten. Zodat we hen kunnen wijzen op de mooie plekken op de Veluwe die nog niet zo bekend zijn.

Gastheren gemeente Rheden Gastheren gemeente Rheden

Onderscheidend ondernemen op de Veluwe

Rust, ruimte, herten, bossen, zandverstuivingen en heidevlakten. De Veluwe kent veel prachtige plekken om te bezoeken. Recreatieondernemers zijn een belangrijke schakel tussen de natuur en haar bezoekers. Sinds 2017 leidt IVN Natuureducatie daarom Veluwse ondernemers op tot natuurbelevingsexpert van het gebied waarin zij werkzaam zijn. Inmiddels zijn er 200 Veluwse ondernemers actief als Gastheren en -vrouwen van het Landschap.

“Wat ben ik blij te zien dat zoveel Rhedense ondernemers hebben deelgenomen aan deze cursus en ik ze vandaag het certificaat mag uitreiken. Zo kunnen zij nog beter het verhaal het prachtige Rhedense landschap en haar (cultuur-)historie overbrengen aan onze bezoekers. En niet geheel onbelangrijk, wat nodig is om haar zo waardevol te laten blijven.”, aldus Ronald ter Hoeven, wethouder Recreatie & Toerisme.

De Veluwse gastheren zijn actief in Ede, Renkum, Wageningen, Heerde, Hattem, Epe, Apeldoorn, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Ermelo, Putten, Brummen en nu dus ook in Rheden.

Gastheren van het Landschap in Rheden

Netwerk natuurbewuste ondernemers

De 200 Gastheren en -vrouwen van het Landschap op de Veluwe maken deel uit van een netwerk van bijna 2500 recreatieondernemers in heel Nederland die ook deze titel dragen. IVN Natuureducatie wil dat natuurinclusieve recreatie in 2030 het nieuwe normaal is. Door o.a. trainingen inspireert IVN recreatieondernemers die de urgentie voelen om iets terug te doen voor de natuur. De opgeleide ondernemers hebben meer kennis en hart voor de natuur, en kunnen ook hun bezoekers enthousiasmeren om de natuur beter te leren kennen én ervoor te zorgen. Bezoekers kunnen de gastheren-en vrouwen in natuurgebieden herkennen aan het gevelbordje of zoeken op de kaart.

Veluwe op 1

De cursussen werden mogelijk gemaakt door netwerkorganisatie Veluwe op 1 en betrokken gemeenten. Samen met de recreatieondernemers werken zij aan het behouden en verbeteren van de balans tussen natuur en recreatie.

 

Ben je nieuwsgierig naar wat IVN jou als recreatieondernemer kan bieden?

Check dan ons aanbod voor recreatieondernemers

Ontdek meer over

Deel deze pagina