Jongeren beleven festival liefst in de natuur
Op 30 juni organiseerde IVN Gelderland een minifestival / denktank voor jongeren in Sonsbeek Park Arnhem. Bezoekers hun mening werd gevraagd over festivals en natuur. Welke rol speelt natuur tijdens een festival? Houden we genoeg rekening met die natuur waar we te gast zijn? Over die vragen ging IVN Gelderland in gesprek met jongeren.
Gooi je mening
Bij drie stellingen werden jongeren uitgenodigd hun mening te geven. Gooi een groene prop in de emmer als je het eens bent met de stelling, een rode als je het er niet mee eens bent.
Geniet je bewust van de groene omgeving, als je op een festival bent? Ja, zei 90% van de gevraagde jongeren. Mooi uitzicht en het gevoel even helemaal weg te zijn spelen daarbij een rol, maar ook de mogelijkheid om je even terug kunnen trekken.
Op de stelling ‘Het maakt mij niet uit hoe ik de natuur achterlaat na een festival’ antwoordde dan ook 90% van de jongeren negatief. Ze willen zorgdragen voor de omgeving en geen afval achterlaten.
De vraag ‘Wil je weten wat de organisatie van een festival doet voor natuur en duurzaamheid?’ leidde tot meer verdeeldheid, 60% van de jongeren antwoordde met ‘ja’. “Ik zou best bereid zijn meer te betalen als de organisatie dan meer doet aan duurzaamheid” zei één van hen.
Maak je ideale festival
Jongeren willen graag een groene festivalomgeving. Hoe ziet het ideale festivalterrein er precies uit? Op een tafel vol materialen konden bezoekers die vraag beantwoorden. Podia, strand en duinen, eettentjes en boomstronken om op te zitten werden gesitueerd om het meest ontspannen en mooie festivalterrein te bouwen. Intussen werden vragen gesteld over deze keuzes. “Waarom voeg je water? Welke functies van natuur in je omgeving zijn belangrijk?” Kwalitatieve gesprekken die inzicht gaven in de waarde van de groene omgeving en bezoekers aan het denken zetten.
Tuintje voor thuis
Dat de natuur een ecosysteem is van allerlei organismen die elkaar in balans houden, leerden bezoekers door het maken van een eigen ecosysteem, een tuintje voor thuis. Daarvoor is niet meer nodig dan een glazen potje met wat grind, water en een paar scheppen aarde. Op het deksel zat een sticker met de instructie: “Je hoeft niets te doen, het wordt vanzelf groen”.
Dat evenwicht in de natuur was opnieuw aanleiding voor gesprekken. Wat gebeurt er in een natuurgebied als er drie dagen lang honderden mensen komen? Welk effect heeft het geluid op broedende vogels, het licht op nachtdieren, de menselijke aanwezigheid op het ecologisch evenwicht?
“Free Your Mind hoort niet in Meinerswijk” gaf een van de bezoekers hierbij aan. “Die plek wordt gedeeld met heel veel andere levende wezens, die daar ongetwijfeld last van hebben. Dat festival kan prima ergens anders, dat hoeft niet midden in de natuur.”
Jongeren in gesprek over natuur
IVN Gelderland organiseerde het minifestival om jongeren te bevragen en aan het denken te zetten. “Ik vind het wel fijn dat jullie deze vraag stellen, want ik had er nooit zo over nagedacht,” zei één van de bezoekers. Het is belangrijk dat de stem van jongeren gehoord wordt over de onderwerpen die hen aangaan, zoals natuur en duurzaamheid. Het beleven en beschermen van natuur gaat volgens IVN hand in hand. We zetten het gesprek graag voort, samen met jongeren en met andere groene organisaties.
Deze activiteit wordt georganiseerd door IVN Gelderland en kwam tot stand mede dankzij Future for Nature Academy, Studenten voor morgen en werd mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.